Учителите остават без обещаното увеличение на заплатите тази година

Заплатите на учителите няма да бъдат увеличени, ако за следващата година не се намерят още 90 млн. лв. Вместо това те щели да получат еднократен бонус тази есен.

Това обясни в сряда след заседанието на правителството министърът на образованието Тодор Танев.

Вече са осигурени 20 млн. лв., с които могат или се увеличат леко заплатите до края на 2015 г., или да се раздадат бонуси, разясни Танев. В момента в МОН правели изчисления на различните варианти.

20-те милиона лева са от вътрешни преразпределения в просветното министерство, каза финансовият министър Владислав Горанов. Тази сума може да покрие увеличение на учителските заплати с 10%, но само до края на годината, обявиха през август синдикатите. За следващата са нужни още 87 млн. лева. Според тяхната информация вдигането вече било договорено с премиера Бойко Борисов. Заплащането на учителите трябваше да се увеличи от октомври.

Ако остане само вариантът с бонусите, те щели да бъдат дадени за Деня на будителите на 1 ноември.

2,8 млн. лв. допълнително отпусна в сряда МС на общините за старта на учебната година. 736 хил. лв. ще бъдат използвани за осигуряване на целодневно училище за децата от началния курс.

Над 2 млн. лв. пък са за извънучилищни дейности като кръжоци. Според плановете на правителството в тях трябва дабъдат обхванати 60 000 деца през учебната година. 51 хил. лв. ще отидат за стипендии на деца, които са показали спортни резултати.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4972956