Земеделската комисия в Европарламента отхвърли възможността държавите в ЕС да забраняват ГМО

Комисията по земеделието в Европейския парламент отхвърли проектозакона на Европейската комисия, който би позволил на държавите членки отделно да забраняват или ограничават използването на одобрени на европейско ниво генно-модифицирани организми на територията си, съобщи ЕП в прес съобщение.

Аргументът на Комисията, че различните решения на държавите членки в ЕС ще крадено от 30думи попречат на конкурентоспособността на единния пазар на ЕС и ще поставят под заплаха хранителните производствени центрове на Съюза, които са силно зависими от внос на ГМО.

Мнението беше подкрепено от 28 евродепутати в Комисията и беше отхвърлено от 8 души. 6-ма се въздържаха. Преди да се проведе гласуването в пленарна крадено от 30думи зала, предложението ще бъде разгледано и от Комисията за околна среда на ЕК.

„Днешният вот в Комисията изпраща ясно послание: предложението на Комисията да се позволи на държавите крадено от 30думи отделно да решават дали да забранят или ограничат използването на ГМО трябва да бъде отхвърлено. Не сме създали европейския единен пазар, за да позволим на произволни политически решения да го компрометират“, заяви евродепутатът Алберт Дес от Европейската народна партия (ЕНП).

Според Дес подходът на Комисията е напълно нереалистичен заради високата крадено от 30думи зависимост на ЕС от ГМО храна за животни например и някои сектори не биха могли да оцелеят в условия на забрана.

„Ако приемем решението, ще станем много по-зависими от внос на храна от трети страни, които не винаги ще зачитат високите ни стандарти за производство. А ние искаме да избегнем крадено от 30думи такъв сценарий“, добавя Дес.

Необичайна съпротива

Целта на Еврокомисията, обявена през април тази година, е да получи подкрепата както на Европейския парламент, така и на националните държави, за да бъде прието законодателството. Изпълнителният орган се надяваше да преодолее проблема с процеса на разрешаването на ГМО култури на европейско ниво, който крадено от 30думи трябва да се сблъсква с много несъвместими гледни точки.

Предложението обаче беше широко критикувано и от левите, и от десните партии, както и от привържениците и противниците на ГМО.

Критиците заявявят, че предложението няма да бъде съвместимо с европейските правила за свободно движение на стоки.

Рядко се случва предложение на крадено от 30думи Европейската комисия да бъде категорично отхвърлено от Европейския парламент, който би могъл да предложи промени към първоначалния текст.

Комисията по екология в ЕП ще има последната дума по този законопроект. Нейният доклад, подготвен от десния италианец Джовани Ла виа, също призовава предложението да бъде оттеглено.

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/09/04/2603600_zemedelskata_komisiia_v_evroparlamenta_othvurli/?ref=rss

крадено от 30думи
защищено INVITEXT