Земеделската комисия в Европарламента отхвърли възможността държавите в ЕС да забраняват ГМО

Комисията по земеделието в Европейския парламент отхвърли проектозакона на Европейската комисия, който би позволил на държавите членки отделно да забраняват или ограничават използването на одобрени на европейско ниво генно-модифицирани организми на територията си, съобщи ЕП в прес съобщение.

Аргументът на Комисията, че различните решения на крадено от 30думи държавите членки в ЕС ще попречат на конкурентоспособността на единния пазар на ЕС и ще поставят под заплаха хранителните производствени центрове на Съюза, които са силно зависими от внос на ГМО.

Мнението беше подкрепено от 28 евродепутати в Комисията и беше отхвърлено от 8 души. 6-ма се въздържаха. Преди да крадено от 30думи се проведе гласуването в пленарна зала, предложението ще бъде разгледано и от Комисията за околна среда на ЕК.

„Днешният вот в Комисията изпраща ясно послание: предложението на Комисията да се позволи на държавите отделно да решават дали да забранят или ограничат използването на ГМО трябва да бъде отхвърлено. Не сме крадено от 30думи създали европейския единен пазар, за да позволим на произволни политически решения да го компрометират“, заяви евродепутатът Алберт Дес от Европейската народна партия (ЕНП).

Според Дес подходът на Комисията е напълно нереалистичен заради високата зависимост на ЕС от ГМО храна за животни например и някои сектори не биха могли да оцелеят крадено от 30думи в условия на забрана.

„Ако приемем решението, ще станем много по-зависими от внос на храна от трети страни, които не винаги ще зачитат високите ни стандарти за производство. крадено от 30думи А ние искаме да избегнем такъв сценарий“, добавя Дес.

Необичайна съпротива

Целта на Еврокомисията, обявена през април тази година, е да получи подкрепата както на Европейския парламент, така и на националните държави, за да бъде прието законодателството. Изпълнителният орган се надяваше да преодолее проблема с процеса на разрешаването на ГМО крадено от 30думи култури на европейско ниво, който трябва да се сблъсква с много несъвместими гледни точки.

Предложението обаче беше широко критикувано и от левите, и от десните партии, както и от привържениците и противниците на ГМО.

Критиците заявявят, че предложението няма да бъде съвместимо с европейските правила за свободно движение на стоки.

крадено от 30думи

Рядко се случва предложение на Европейската комисия да бъде категорично отхвърлено от Европейския парламент, който би могъл да предложи промени към първоначалния текст.

Комисията по екология в ЕП ще има последната дума по този законопроект. Нейният доклад, подготвен от десния италианец Джовани Ла виа, също призовава предложението да бъде оттеглено.

крадено от 30думи

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/09/04/2603600_zemedelskata_komisiia_v_evroparlamenta_othvurli/?ref=rss

защищено INVITEXT