Джамбазки към говорителя на Европейската комисия Кристиан Уииганд: Не приемаме поучения от лицемери

Във връзка с разпространеното изказване на говорителя на Европейската комисия Кристиан Уииганд относно ситуацията със събарянето на незаконните цигански коптори във варненския квартал „Максуда” евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки обвини ЕК в двоен стандарт и лицемерие.

Не е работа на ЕК и нейния говорител да казват как България крадено от 30думи да спазва вътрешното си законодателство. ЕК има други компетенции и други прерогативи. Чиновникът Кристиан Уииганд няма право да дава оценки и насоки. Горещо препоръчвам говорителят да се заеме с други дейности, които от Европейския парламент сме им поставили като задачи, а не да развива теории за България, където сигурно не крадено от 30думи е и стъпвала, коментира българският евродепутат.

Според говорителя на ЕК „заповедите за принудително изселване, издадени от националните власти, по принцип трябва да се основават на съдебно или административно разпореждане и да включват възможност за съдебно обжалване на изгоненото лице. Комисията призова настойчиво българските власти да предоставят алтернатива за жилищно настаняване крадено от 30думи на изселените граждани от ромски произход”.

Евродепутатът Ангел Джамбазки обвини ЕК в двоен стандарт и лицемерие, защото когато това се случвало във Франция и Белгия, европейските комисари мълчали, а когато това законно се случва в България, знайни и незнайни чиновници се упражнявали в риторика.

Българският представител в ЕП се закани, крадено от 30думи че в началото на месец септември, когато започва сесията на ЕП, ще поиска разискване в зала относно изказването на говорител на ЕК.

Той призова българските власти да не обръщат внимание на словесните еквилибристики на разни брюкселски чиновници. Според Ангел Джамбазки процедурата относно постройките в кв. „Максуда” е изрядна от законодателна крадено от 30думи гледна точка и страната ни няма от какво да се притеснява.

ВМРО – Българско национално движение

защищено INVITEXT