Джамбазки към говорителя на Европейската комисия Кристиан Уииганд: Не приемаме поучения от лицемери

Във връзка с разпространеното изказване на говорителя на Европейската комисия Кристиан Уииганд относно ситуацията със събарянето на незаконните цигански коптори във варненския квартал „Максуда” евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки обвини ЕК в двоен стандарт и лицемерие.

Не е работа на ЕК и нейния говорител да казват как България да спазва вътрешното си законодателство. ЕК има други компетенции и други прерогативи. Чиновникът Кристиан Уииганд няма право да дава оценки и насоки. Горещо препоръчвам говорителят да се заеме с други дейности, които от Европейския парламент сме им поставили като задачи, а не да развива теории за България, където сигурно не е и стъпвала, коментира българският евродепутат.

Според говорителя на ЕК „заповедите за принудително изселване, издадени от националните власти, по принцип трябва да се основават на съдебно или административно разпореждане и да включват възможност за съдебно обжалване на изгоненото лице. Комисията призова настойчиво българските власти да предоставят алтернатива за жилищно настаняване на изселените граждани от ромски произход”.

Евродепутатът Ангел Джамбазки обвини ЕК в двоен стандарт и лицемерие, защото когато това се случвало във Франция и Белгия, европейските комисари мълчали, а когато това законно се случва в България, знайни и незнайни чиновници се упражнявали в риторика.

Българският представител в ЕП се закани, че в началото на месец септември, когато започва сесията на ЕП, ще поиска разискване в зала относно изказването на говорител на ЕК.

Той призова българските власти да не обръщат внимание на словесните еквилибристики на разни брюкселски чиновници. Според Ангел Джамбазки процедурата относно постройките в кв. „Максуда” е изрядна от законодателна гледна точка и страната ни няма от какво да се притеснява.

ВМРО – Българско национално движение