Китай притежава 4 от 5-те най-големи банки в света

Китай се е превърнал в банков център. Четири от петте най-големи банки в света са китайски, според съставения от изследователската компания SNL рейтинг на банките. Това е огромна промяна за последните няколко години, когато само две китайски банки бяха сред петте водещи банки в света.

крадено от 30думи

Начело в списъка е Индустриалната и търговска банка на Китай с активи от $ 3.5 трилиона. Това означава, че банката струва повече от цялата британската икономика. Единственият некитайска банка в топ пет е HSBC, която е със седалище в Лондон.

Водещата американска банка JP Morgan Chase се нарежда на шесто крадено от 30думи място в класацията, и има активи от $ 2, 6 трилиона. SNL отбелязва, че американските банки определят стойността на своите активи, по различна от международните правила методика, така че най-вероятно рейтингът на JPMorgan трябва да бъде малко по-висок.

Финансовия сектор на Китай преживява сериозна криза след срива на фондовия пазар. Основната причина за това е забавянето на китайската икономика през тази година.

Въпреки това, китайските банки все пак успяха да постигнат растеж, в сравнение с глобалните конкуренти.

Топ крадено от 30думи 10 на банките според SNL Financial:

1. Индустриалната и търговска банка на Китай (China)

2. Строителна банка на китай(Китай)

3. Земеделска банка на Китай (Китай)

4. HSBC (UK)

5. Банка на Китай (Китай)

6. JPMorgan Chase (USA)

7. BNP Paribas (Франция)

8. Mitsubishi UFJ Financial Group (Япония)

9. Банката на крадено от 30думи Америка (USA)

10. Barclays (UK)

крадено от 30думи
защищено INVITEXT