В Словакия няма джамии и няма да приема бежанци – мюсюлмани

Властите твърдят, че в рамките на програмата за преселване на бежанци ще приемат само бежанци- християни.

Словакия декларира, че ще приема само християни от сирийските бежанци, които попадат в страната,  в рамките на програмата на ЕС за преселване.

Словакия трябва да приеме 200 души от лагера в Турция, Италия и Гърция в рамките на плана на ЕС за преселване. Като цяло се планира да се преселят 40 000 новопристигнали бежанци.

Представителят на Министерството на вътрешните работи на Словакия Иван Метик заяви, че страната няма намерение да приема мюсюлмани, защото на тях ще им бъде некомфортно на нейна територия, съобщава Би Би Си.

„Ние наистина искаме да помогнем на Европа да реши проблема с имигрантите, но за бежанците ние сме само транзитна страна, те не искат да останат тук за да живеят. Бихме могли да вземем 800 мюсюлмани, но в нашата страна няма джамии. Как може мюсюлманите да се интегрират, ако тук не им харесва „-?! заяви Meтик.

Представителят на Европейската комисия Аника Брейсард отказа да коментира изявлението. Въпреки това, тя обърна внимание на факта, че в страните от ЕС е забранена всяка форма на дискриминация.

В това време по границите на ЕС са се струпали вече повече от 100 хил. имигранти, бягащи от бедността и нестабилността.

Повечето от тях са от Сирия, Афганистан и Субсахарска Африка.