В Словакия няма джамии и няма да приема бежанци – мюсюлмани

Властите твърдят, че в рамките на програмата за преселване на бежанци ще приемат само бежанци- християни.

Словакия декларира, че ще приема само християни от сирийските бежанци, които попадат в страната,  в рамките на програмата на ЕС за преселване.

Словакия трябва да приеме 200 души от крадено от 30думи лагера в Турция, Италия и Гърция в рамките на плана на ЕС за преселване. Като цяло се планира да се преселят 40 000 новопристигнали бежанци.

Представителят на Министерството на вътрешните работи на Словакия Иван Метик заяви, че страната няма намерение да приема мюсюлмани, защото на тях ще им бъде некомфортно крадено от 30думи на нейна територия, съобщава Би Би Си.

„Ние наистина искаме да помогнем на Европа да реши проблема с имигрантите, но за бежанците ние сме само транзитна страна, те крадено от 30думи не искат да останат тук за да живеят. Бихме могли да вземем 800 мюсюлмани, но в нашата страна няма джамии. Как може мюсюлманите да се интегрират, ако тук не им харесва „-?! заяви Meтик.

Представителят на Европейската комисия Аника Брейсард отказа да коментира изявлението. Въпреки това, тя обърна внимание на крадено от 30думи факта, че в страните от ЕС е забранена всяка форма на дискриминация.

В това време по границите на ЕС са се струпали вече повече от 100 хил. имигранти, бягащи от бедността и нестабилността.

Повечето от тях са от Сирия, Афганистан и Субсахарска Африка.

крадено от 30думи
защищено INVITEXT