В Полша намериха влак на Третия райх, пълен с 300 тона злато

Полските медии съобщиха за невероятно откритие: двама мъже са намерили брониран влак от времето на Третия райх, пълен със злато. Смята се, че съставът е изчезнал през 1945 г. близо до град Вроцлав.

Както пише Би Би Си, позвовавайки се на полски журналисти, в допълнение към златото във влака са намерени скъпоценности и оръжия. За находката двама приятели, поляк и германец ,са съобщили в адвокатска кантора, и са споделили информацията с пресата. Намерилите съкровището мъже казват, че искат за себе си 10% от стойността на намереното – дял, който им се полага по закон.

Полските медии отбелязаха, че легендата за влака със съкровища, в областта се носи от дълго време. Твърди се, че е изчезнал в близост до замъка Ксенж. А заявление за откритието е направено от адвокатска кантора, намираща се в град Walbrzych – на три километра от замъка.

Градските власти са скептични за голямата новина. Въпреки това на мястото на откриването на изчезналия влак са се отправили военни, полицаи, адвокати и пожарникари. „В тази област никога не са правени разкопки, така че ние не знаем какво може да се намери там,“ – заяви официалният представител на администрацията на града Marika Tokarska.

Някои полски новинарски сайтове съобщиха, че влакът е с дължина 150 метра и в него може да има до 300 тона злато. Историкът Joanа Lamparski съобщи, че влакът, вероятно, е пропаднал в тунел. А освен съкровището, е превозвал и някои „опасни материали“. Но колкото и да са го търсили в миналото, всичко е било без резултат.

Смята се, че малко преди пристигането на Червената армия нацистите са се опитали да изнесат съкровището с влака. Те насочили състава през един от многото тунели в Долна Силезия, от които влакът така и не излязъл.

Сега специална комисия проверява информацията за откритието.