Бунтовниците от Ислямска държава нарекоха Ердоган сатана и обещаха да превземат Истанбул

Бунтовниците от „Ислямска държава“ публикуваха видеопослание, в което нарекоха президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган – сатана. Според екстремистите „той е продал  Турция на кюрдските бунтовници и САЩ“, съобщава Deutsche Welle.

Във видеото са показани трима бунтовници. Те призовават турците към  „бунт срещу Ердоган“ и подпомагане на „Ислямска държава“ (ИД). Един от екстремистите заплаши да превземе Истанбул.

Решението да започнат да бомбардират ислямистите турските власти взеха няколко дни след терористичното нападение в град Суручем, при което загинаха 32 човека, а повече от сто бяха ранени. На 24 юли турски изтребители започнаха да нанасят въздушни удари срещу цели на територия, контролирана от екстремистите в Сирия.

Ден преди това беше съобщено, че Турция се е съгласила да предостави на военновъздушните сили на САЩ военновъздушната база Инджирлик за въздушни удари по позициите на „Ислямската държава.“

Преди това в Турция, официално член на международната коалиция срещу ИД, се въздържаже от всякакви действия. Във вътрешен план и в чужбина Ердоган е критикуван за това, че Анкара помага на ислямистите.

„Ислямска държава“ през лятото на 2014 г. завзе част от територията на Ирак и Сирия и там провъзгласи халифат.

Според неофициални данни Турция купува от ИД петрол на изключително ниски цени.