Facebook информира властите, когато в личните си съобщения говорите за престъпна дейност

Във Facebook се появи нов и малко познат софтуер, който следи кореспонденцията ви в чата с цел предотвратяване на престъпна дейност. Програмата предупреждава служител на компанията, който трябва да вземе решението дали да уведоми полицията или не.

Според заместник-генералния директор по сигурността на Facebook Джо Съливан, програмата ще следи лицата, които имат „свободни“ отношения в социалните мрежи.

Новата програма се фокусира върху кореспонденция между участниците, които имат свободни отношения в социалната мрежа. Например, ако двама потребители не са приятели, скоро са станали приятели, нямат общи приятели, твърде малко общуват един с друг, имат голяма разлика във възрастта и / или живеят далеч един от друг, те ще се „радват“ на специално внимание.

Сканирщият софтуер търси определени фрази, взети предварително от кореспонденцията на престъпници, включително сексуални маниаци. Материалите и резултатите от анализа се предават на служител във Facebook, който, след като прегледа връзката, взима окончателното решение дали да информира властите.

„Ние никога не бихме искали да допуснем такава ситуация, в която нашите служители ще трябва да четат вашите лични съобщения, затова е много важно, че ние използваме технология, която е с много ниско ниво на грешни отчитания,“ – казва Съливан.

Програмата помага да се събира информация за възможни заподозрени в убийство. Само по последното съдебно искане , сътрудници на Facebook са събрали и предали на местните власти 62 страници с фотографии, кореспонденция и съобщения.

Facebook, най-вероятно иска да запази в тайна използването на този софтуер, а повечето хора не осъзнават, че някой гледа личните им съобщения и снимки за признаци на престъпна дейност.

Освен това, колко далеч са готови да стигнат разработчиците на системата, както и дали те ще преследват дребни престъпления или дори само престъпни мисли?

http://theantimedia.org/facebook-tells-the-cops-when-you-talk-about-criminal-activity-in-private-messages/

Превод: http://bultimes.com/blog/facebook-informira-vlastite-kogato-v-lichnite-si-saobshteniya-govorite-za-prestapna-dejnost/