Ново Радио Кърджали ще излъчва на турски и български

В едно интервю от края на януари т.г. генералният директор на БНР Радослав Янкулов заяви: „2,6 млн. лв. е таксата, която плащаме на НУРТС за излъчването от тези предаватели (за средни вълни в 8-те града с филиални станции, б.а.). Сега ще ги спестим. Ще ни излезе 200 000 лв. да платим на 20 000 души по един УКВ приемник, който струва 10 лв. Колко да са семействата, които нямат възможност да си купят приемници? Ние ще вземем на социално слабите. Този пример ни го даде Би Би Си. Преди години, когато спираха средните вълни, направиха същото – на всички британци, които не можеха да си позволят УКВ приемници, Би Би Си направи този жест и им купи. Както се казва, по английски действаме“.

„Английският“ модел сега идва и в Кърджали – в сряда там бе подписан договорът за едноименно радио, което ще предава 6 часа програми на български език и 3 часа на турски. Обаче първият „беден“, който получи радиоприемник, бе кметът на общината Хасан Азис. Подписването на контракта пък заприлича на това да сложиш каруцата пред коня – предния ден СЕМ бе върнал документите за лиценза. Това е станало заради допуснатите груби неточности и множество пропуски.

Според официалната информация Радио Кърджали ще започне да излъчва от областния град от началото на декември т. г., но това ще бъде експериментален период. Ще бъде сформиран екип от 7 души, като предпочитанията на ръководството на БНР са те да бъдат местни хора, познаващи добре проблемите на региона. Те ще работят на пулт и едновременно с това като журналисти – т.нар. one man show.

Същинските предавания тръгват от 1 януари 2016 г. В срещата в родопския град заедно с генералния директор на БНР Радослав Янкулов участва и Христин Стрижлев, член на Управителния съвет на медията. Радио Кърджали ще е деветата регионална станция на обществения оператор след София, Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Пловдив, Стара Загора и Шумен. Ръководството на БНР е одобрило съответните програма, концепция, профил и схема.
„Проектът е в контекста на необходимост от информираност на населението в региона, където ще се приема програмата, чийто майчин език е турският, чрез съвременни платформи и УКВ-вълните на 90,0 MHz“, пише в съобщението, публикувано на сайта на националното радио.

На последната си сесия преди ваканцията Общинският съвет в Кърджали взе решение да предостави безвъзмездно на радиото право на ползване на помещения за период от 10 г.
Повече от ясно е, че парите за оборудването и издръжката на „Новините-Хаберлер“ от Кърджали ще излизат от джоба на данъкоплатците – както националното радио, така и БНТ се финансират от републиканския бюджет. Кой и с каква цел обаче изпрати Янкулов и Стрижлев в „столицата“ на ДПС с армаган за кмета, въпреки върнатите от Съвета за електронни медии документи за лицензията, въпросът остава отворен.
Битуват твърдения, че всъщност в СЕМ е била изпратена само титулната страница на проекта, поради което експертите не били запознати с програмната схема като цяло.

Прогнозите гласят, че начинанието най-вероятно ще получи зелена светлина заради стопираните предаватели на средни вълни, след което бе спряно и ефирното излъчване на Радио България на турски език.
Тогава ръководството на БНР декларира, че с част от икономиите ще се купят радиоприемници за социалнослабите в Кърджалийско, а на журналистите от Радио България било възложено да се свържат с кметовете и кметските наместници, за да се издирят поименно бедните, които следва да си получат приемниците.

Няма яснота как ще бъдат избрани и назначени репортерите в двуезичната медия, за конкурс не се е чуло нищо – така, както и за детайлите на програмния проект. Преди около 3 месеца журналисти и служители в БНР започнаха протести срещу намеренията на генералния директор за орязването на доходите с 43%, които продължават до момента. Янкулов и членовете на УС са непреклонни и не отстъпват от позицията си, но пък са готови да създадат и финансират още една радиостанция извън София.

Текст и снимка:
http://www.desant.net/show-news/33704/