Протестна мрежа към президента: Спрете закона за НСО

Протестна мрежа се обърна към  президента да спре закона за НСО. В писмото се казва:

Уважаеми г-н Президент,

Обръщаме се към Вас с призив да спрете един не просто противоречив, а откровено ретрограден закон – този за Националната служба за охрана (НСО).

Ние смятаме, че доверието межу политиците и гражданите се възстановява не с повече охрана за властимащите, а с по-прозрачно и по-ефективно управление на държавата.

Ние смятаме, че в условията на дълбока институционална криза и скандални политически решения подобни закони задълбават, а не решават проблема с това как работи българската демокрация.

Ние смятаме тези нови скрити привилегии за властта за напълно излишни, а допълнителните ресурси следва да се насочат към осигуряване на ред и спокойствие за всички български граждани.

Разширяването на обсега на “охраняваните” и “обслужвани” от НСО лица е не само скандално, но и дълбоко порочно послание от страна на българската политическа класа.

Допълнителните права на НСО да отстранява, задържа и дори да подслушва гражданите в изпълнение на своите задължения – дори и ако те са бременни и малолетни – можем да определим само като дъно на политическия цинизъм и арогантност.

Г-н Президент,

Вие имате възможност да спрете един гласуван в Народното събрание закон, който обслужва единствено политическата класа, която не е показала, че заслужава подобно доверие.

България няма нужда от подобни привилегии, а от почтеност и нормалност в управлението.

 

Протестна мрежа