Бойко Борисов получи благодарствено писмо със сърчице от Жан-Клод Юнкер

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер изпрати писмо със сърчице на Бойко Борисов заради помощта за Гърция. В профила си във Фейсбук премиерът публикува писмото.
Благодарственият документ българският премиер получил заради подкрепата на страната ни за предоставяне на краткосрочен мостов кредит на Гърция.

Писмото е подписано собственоръчно от председателя на Комисията, а точно до подписа му има нарисувано сърчице.

След тежки преговори, референдум и отново преговори миналия понеделник Гърция и тройката кредитори – Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия, се споразумяха за Трети спасителен план за Гърция.

Така страната ще получи 86 милиарда евро в замяна на извършването на пакет от реформи. За да може обаче тя да изплати дължимите 3.5 милиарда евро към ЕЦБ, се наложи отпускането на спешен мостов заем.

В отговор премиерът Бойко Борисов обясни, че ще подкрепим помощта за Гърция, но пари няма да даваме. „Гърция да затегне колана така, както ние го направихме“, каза тогава Борисов. А в резултат на подкрепата министър-председателят получи писмо от председателя на ЕК Жан Клод Юнкер.

В писмото пише: „Драги Бойко, Извънредно съм ти благодарен, че подкрепи – и с това направи възможно – използването на Европейския стабилизационен механизъм, с цел да бъде предоставен краткосрочен мостов кредит на Гърция. Твоята намеса беше решаваща и достойна за подражание за осъществяването на един акт на реална европейска солидарност. Благодаря ти от все сърце. Надявам се много скоро да се видим“.

5e_m59t00

Писмото е подписано собственоръчно от Жан Клод Юнкер, а непосредствено до подписа му на документа има нарисувано сърчице. Жан-Клод Юнкер не е първият политик, който изпраща писмата си до Борисов, разкрасени със сърчица, припомня Клуб Z. Това направи преди години и бившият председател на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

5e_7wm5r4

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-pismo-zhan-klod-unker-izbori2013-19609252