Ислямски батальони с чеченци помагат на Украйна да воюва с въстаниците

В зоната на АТО на  страната на украинската армия се бият  около 30 доброволни военни части, включително три ислямски батальона, които  „са  в най-горещите зони“, пише The New York Times. Кореспондентът Andrew Kramer  разговаря  с командира на една от тези групи, наречена в чест на  Шейх Мансур.

Събеседникът на  Kramer отказал да каже името си, като заявил само, че е на 45 години. Той е участвал и в двете чеченски войни и доскоро е живял във Франция, а „когато говори за сраженията, погледът му става загадъчен и мрачен „- пише авторът.

„На нас ни харесва да се бием срещу руснаците.  Ние винаги воюваме  с руснаците, – цитира журналистът думите на командира. Аз  24 години правя това, за нас войната никога не е приключвала.  Ние никога не сме избягвали войните  с Русия и никога няма да  да направим това. “

Някои украински  формации открито използват нацистки символи – освен  „Десен  сектор“, например това е  батальонът „Азов“, отбелязва Крамер. Без да  засяга въпроса директно, чеченецът  „каза че  добре се разбира  националистите, защото те, като него, обичат страната си и мразят руснаците,“ се казва в статията.

Командирът също така разкрил, че той и хората му не носят тежки бронежилетки: „Така смятаме.  Ние вярваме в Бога, така че не се нуждаем от бронежилетки“.

The New York Times