Човек от МЕНСА предлага живот без пенсии и детски

Любомир Станков не е икономист, нито финансист. В момента е на 34 години, но е сред българите с най-високо IQ и е член на МЕНСА. Аз съм търговец от София, женен, с две деца, прави си едноредова визитка самият той.

На път е обаче да предизвика истинска революция в икономиката, ако някой се зачете в неговия манифест за нов финансов модел в държавата. Или за „парите на бъдещето”, както той накратко описва проекта си. В центъра му стои държавата, която е длъжна да дава ежедневно някаква сума на всички пълнолетни българи, за да могат те да покрият елементарните си нужди, без да се налага да работят. О, и без да им се налага да ги връщат под някаква форма.

Теорията на Любомир Станков е основана на нещо, което отдавна е известно – безусловен базов доход (ББД). Това е гарантиран от държавата и Конституцията месечен доход, който се предоставя на всеки гражданин, независимо работещ или не, за да осигури физическото му оцеляване. Да кажем – 3 лева или 5 лева на ден. ББД е далеч от социалните помощи, защото е за всички, и далеч от социализма, защото той не прави хората еднакво бедни.

Според основния модел за ББД парите, които държавата щедро ще раздава на своите поданици, могат да дойдат от ДДС и акцизи. Аргументът е, че това са косвени данъци, които всички ние плащаме в еднакъв процент при всяка покупка, но те не се връщат при всички поравно. Подаръкът от държавата се превежда в специални пожизнени дебитни карти, но сумите задължително трябва да се похарчат в реалната икономика и това да вдигне потреблението, а не да се трупат във вид на спестявания. В противен случай държавата си взима парите обратно.

И дотук с аналогиите с известния вече модел. Любомир Станков отива доста по-далеч. Първо трябва да се напише специален софтуер, посочва той. После да се сложи чип, да кажем, в личната карта на всеки българин. Всеки ще си има сметка и тази сметка ще е от две части – първата служи  само за ежедневните преводи на базовия доход от държавата. Тази част от сметката се допълва на всеки 24 часа до сумата, която правителството е одобрило. Парите не подлежат на теглене в брой и ако не бъдат изхарчени, просто се губят, обяснява новаторът. Ако съзирате пробойна в теорията, Станков бърза да я запуши.

За да тръгне този нов финансово-социален модел, ще трябва да се въведе и нова валута – криптовалута. Криптовалутата е може би най-великото изобретение след интернет, това са пари, които съществуват само там, пояснява младият мъж. Базирам своя манифест именно на криптовалута, защото чрез нея невъзможното на пръв поглед може да стане възможно, допълва той. В неговия проект държавата със закон трябва да приеме криптовалутата като втора официална валута в България, която е в борд 1 към 1 с действащата и да задължи всяко юридическо лице да я приема като разплащателно средство. И така стигаме до фирмите. Те ще имат само втората част от сметките, за които вече споменах.

Наричам това място образно „за умиране на парите”, продължава с обясненията Любомир Станков. Изхарчените от гражданите пари ще влизат в тези сметки и ще подлежат на теглене в брой, но вече обложени с процент такса (нещо като данък печалба). Фирмите също нямат интерес да трупат пари, тъй като ще ги грози т.нар. времеви данък или отрицателна лихва. Идеята е всеки, който притежава или натрупва тези пари, да се старае да се отърве от тях. Отрицателната лихва значи да плащаш за това, че искаш да трупаш пари. Това е кошмарът за капитализма!

Принципът е прост, неуоморим е човекът от МЕНСА. Държавата превежда ежедневно по Х единици пари (3 или 5 лева например) в първата част на сметките на хората. Тези 3 или 5 лева до края на деня трябва да бъдат изхарчени, иначе се връщат в държавата миг преди следващото зареждане. Това води до пропуснати ползи за потребителите, те няма да имат интерес да не ги похарчат.

= ЩЕ СТАНЕМ ЛИ ПО-МЪРЗЕЛИВИ =

С криптовалутата всеки ще има свободата да живее нормално, без да се притеснява за хляба си. Престъпността ще намалее. Хората ще започнат да работят това, което им харесва, и така ще станат и по-продуктивни. Представете си свят без детски помощи, без пенсии, просто свят, базиран на базов доход. Онзи, който иска да кара ферари, ще работи повече, ще се осигурява в частни фондове и така може да повиши стандарта си на живот, обяснява Станков. Ако искате да ходите по почивки и по ресторанти, базовият доход съвсем не е достатъчен, така че ще се наложи да работите здраво, казват и други привърженици на теорията. Според тях в цяла Европа се говори за този модел поне от няколко години.

= ПРИМЕР В ЦИФРИ =

Представете си, че държавата всеки ден ви дава по 3 евро, а вие ги харчите във фирмата на Иван, купувайки от него хляб и мляко. Бизнесменът Иван обаче ги събира и не ги харчи, тогава държавата всеки ден му дръпва по 1% от сумата заради това. В един определен момент предприемачът ще има 300 евро, държавата ще взема от него 1%, който ще е точно 3 евро, и ще ги даде на теб! После ти пак на Иван и аз пак на теб, така трябва да се завърти колелото, казва Любомир Станков.

Източник: http://www.marica.bg