1000 лева глоба, ако ровиш в кофи с боклук

Глоби от 300 до 1000 лева заплашват всеки, който рови в кофите с боклук в столицата. Наказанието е заложено в новата общинска наредба за чистотата. Член 80, ал. 1, т. 7 от нея гласи, че санкцията ще се налага на всяко „физическо лице, което изважда от съдовете за разделно събиране масово разпространени отпадъци, без да му е възложено тяхното обслужване“. Шефът на комисията по околна среда към Столичния общински съвет Лорита Радева, която е един от авторите на наредбата, разясни, че ако лицето, което рови в боклука, няма документ за самоличност, трудно може да бъде санкционирано.

Причина за предприетите крути мерки са оплаквания от фирмите, които събират боклука. Те отдавна искали съдействие от общината да бъде прекратено незаконното „рециклиране“ на смет от клошарите, поясниха от столичния инспекторат. Масова практика сега е малки деца да бъдат вкарвани през отворите на контейнерите за разделно събиране на отпадъци. Малчуганите изхвърлят стъкло и хартия на възрастните, които чакат с каруци с кошове до кофите. След това „придобивките“ се носят на вторични суровини.

От Столичната община признаха, че по старата наредба са се опитвали да глобяват с по 10 лева клошари, които ровят в боклука. Не успели да санкционират нито един, защото всеки, хванат в нарушение, казвал, че няма пари. Не успявали да им напишат и акт, тъй като се оказвали и без документи за самоличност.

http://presa.bg/article/Globa-do-1000-leva-ako-rovish-v-kofi-s-bokluk/77328/2/0