Д-р И. Семерджиев: Здравната реформа води до унищожаване на справедливостта, равнопоставеността и солидарността

Основният гвоздей в промените в Закона за здравното осигуряване разделянето на здравните услуги на два пакета – основен и допълнителен води до унищожаване на принципа на справедливостта. Здравно осигуряване, което работи на този принцип ще демотивира всички, които се чувстват засегнати и ощетени от системата. Това каза на пресконференция за „Здравната реформа“ днес д-р Илко Семерджиев, председател на Коалиция „Десните“ .

Д-р Илко Семерджиев: „През 2014 г. държавата е осигурявала, тези за които е имала задължения, на половината от минималния осигурителен доход. Преведено в числа това е 16,80 лв. на човек месечно. В същото време частният сектор е осигурявал хората върху реалната сума на възнаграждението им. За тези, които са се осигурявали върху максималния осигурителен доход – това означава 176 лв. на месец. Т.е. за цялата година държавата е давала около 201 лв., а частникът на максимален осигурителен доход е давал 2 112 лв. Нарочно давам този драстичен пример, за да се види размерът на безотговорността на държавата към здравното осигуряване. Глобално за миналата година държавата е дала за здравно осигуряване общо 975 млн. лв., а в същото време частният сектор е дал два пъти повече.“

Според д-р Семерджиев несправедливо е и отношението на здравния министър да осигурява на половината минимален осигурителен доход лицата, които са задължени да се осигуряват от държавата и да се достигне, целия в продължение на 10 г. с по 5-процентова стъпка всяка година. Т.е. едва 2025 г. държавата ще достигне до осигуровка върху целият минимален осигурителен доход, а не върху реалния. „Имаме изключително двойни стандарти, предлагани от човек, който е едноличен орган на държавна власт и които не могат да се обяснят нито с логика, нито със здрав разум, които не биха мотивирали, когото и да било да участва в здравното осигуряване“, каза още д-р Семерджиев. Според него държавата и частният сектор са абсолютно неравнопоставени.

Д-р Семерджиев обясни, че принципът на солидарността е силно нарушен в т.нар. здравна реформа. „Защото ако аз ще плащам максималните 2 112 лв., а заболяването ми не влиза в основния пакет, срещу тези пари да не мога да ползвам нищо. Що за солидарност е това? Кой би имал мотив да плаща, ако срещу това което плаща и то в особено големи размери, няма да получи нищо и ще трябва да се реди в листа на чакащите, за допълнителния пакет или да плаща кеш, или да се застрахова?“, каза председателят на Коалиция „Десните“. Според д-р Семерджиев поредният удар, който беше нанесен върху здравното осигуряване е със смяната на дефиницията му. „В новия закон вместо система за социална здравна защита, здравното осигуряване беше обявено за закупуващо услуги от здравния сектор система, за която действат национални рамкови договори или застрахователни договори. Имаме препратка и лобизъм за вмъкването на застрахователни ниши в система, в която застраховането е изцяло доброволно“, коментира той.

Д-р Илко Семерджиев беше категоричен, че отговорността за промените в Закона за здравното осигуряване ще се стовари не само върху министър Москов, но и върху ГЕРБ като политическа партия. С гласуваните предложения те стават носители на отговорността за всички неблагополучия, които ще се случат оттук нататък със системата на здравеопазването, със Здравната каса, с лекарите и най-вече с пациентите, каза д-р Семерджиев. Той прогнозира, че опозицията ще внесе този закон в Конституционния съд, който според него, няма да приеме разделянето на универсалното покритие с медицински услуги по Здравна каса на два пакета и поставянето на осигуряващите и осигурените, включително и пациентите в неравнопоставеност, в нарушение на справедливостта и солидарността.

Всички действия на здравния министър и здравното министерство могат да бъдат характеризирани с изключителна непоследователност в намеренията и действията още от предизборния период, заяви експертът от Коалиция „Десните“ Юлиан Войнов. „Всичко се приема в последния момент без яснота защо се правят тези промени. Реформата няма приоритети. Единственото, което виждаме и тепърва ще виждаме е непоследователност и хаос“, каза още Войнов.

Според доц. Надя Миронова, зам.-председател на ЕНП, част от Коалиция „Десните“,  има много сериозна диагноза, в това което се случва и диагнозата се нарича псевдореформи. По думите й това, което се случва е някаква симулация на активност с действия, които са с откровено лобистки характер или просто създаващи движение в системата заради самото движение. „Приетият закон показва едно единствено нещо, че никой не си е направил труда да постигне някакво обществено и съсловно съгласие по отношение на това какво представлява нашата здравна система, какви са нейните проблеми, и как и кога те могат да бъдат решени. Това, което се прави е на парче и това ще доведе единствено до влошаване на състоянието на здравеопазването. Не могат да бъдат облагодетелствани нито лекарите, още по-малко пациентите. Страхувам се, че на принципа на пробите и грешките крайният резултат ще бъде за сметка на тези, които си плащат осигуровките и данъците, а виновни няма да има, защото вината ще бъде скрита под маската на реформаторството и добрите намерения, които в този случай уверено ни водят към ада“, каза доц. Надя Миронова.