Мартин Димитров: ЕС се нуждае от търговското споразумение (ТТИП) със САЩ

Свободната търговия е нещото, което доведе до големия просперитет вътре в Европейския съюз, а и в световен план. Там, където има свободна търговия, има повече бизнес, повече работни места и по тези места хората стават по-богати.

Това заяви пред Topnovini.bg Мартин Димитров, народен представител от ПГ на Реформаторския блок. Изказването на Димитров идва ден след като спорното Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТТИП) между Европейския съюз и САЩ преживя по-малко от 24 часа в Европейския парламент (ЕП).

В рамките на две заседания депутатите не можаха да постигнат споразумение по него и първо отхвърлиха гласуването, а после и дебата. „Убеден съм, че колегите в ЕП имат своите основания към ТТИП и към някои от параметрите на споразумението. То ще бъде редактирано и ще се намери необходимият компромис така, че да има повече свободна търговия, намаляване на тарифните и нетарифните бариери между ЕС и САЩ. Това е бъдещето“, обясни реформаторът. По думите му Европа има по-голяма нужда от ТТИП в сравнение със САЩ, защото след финансовата криза от 2008 щатите отбелязват сериозен растеж или поне се връща към него.

Докато икономиката на ЕС има повече проблеми и за европейците новите пазари са много по-важни, отколкото за САЩ в момента. Попитан дали няма опасност да навлязат ГМО-храни в ЕС, Димитров обясни, че тези неща са решими чрез приемането на стандарти. „Всеки един такъв въпрос е решим. Ако видите историята на споразуменията за световна търговия, ще разберете, че това е основният начин да се борим с бедността. Този, който търгува, не е беден и гладен“, повтори тезата си Мартин Димитров. Според него е рано българският парламент да вземе решение по ТТИП, тъй като ще има корекции по споразумението.