Д-р Илко Семерджиев: Днешното псевдореформаторско правителство консумира бъдещето на България

Днешното псевдореформаторско правителство консумира бъдещето на България, заяви днес д-р Илко Семерджиев, председател на Коалиция „Десните“ на пресконференция за пенсионната реформа. По думите му много е лесно да се управлява при един непрекъснато нарастващ БВП, който към 2015 г. е 82 млрд. лв. при 66 млрд. лв. през 2009 г., за което заслугите са на частния сектор, защото правителството не произвежда пари. „Това псевдореформаторско правителство всъщност се грижи за собствената си финансова стабилност чрез прекомерни заеми и посегателство върху частните пенсионни фондове, за да продължи мандата си на наш гръб и на гърба на поколенията, които следват, но за най-голямо съжаление без да провеждат нито една реформа, която да направи България стабилна държава и, която да не предизвиква нов цикъл от реформи във всеки следващ мандат“, каза още д-р Семерджиев.

Според финансовия експерт на Коалиция „Десните“ Юлиан Войнов пенсионната реформа предложена от правителството е палиативна и в никакъв случая не може да се каже, че става въпрос за истинска реформа. Това е опит да се постигне компромис между страните – работодатели и синдикати с минимални усилия и напрежение. Всъщност с тази реформа се решава един краткосрочен проблем, като основна цел е да се увеличат приходите в ДОО, за да се намали натискът върху бюджета, каза Войнов. Според него по този начин се цели да се закрепи обреченото на срив държавно обществено осигуряване, което ще продължи да поглъща като черна дупка не само пенсионните осигуровки на населението, но и не малка част от държавния бюджет, който се пълни от данъците на всички граждани.

От Коалиция „Десните“ заявиха, че категорично не приемат отстъпката по отношение на възрастта и начина за пенсиониране на работещите в сектор „Сигурност“. Възможността служители в сектора да могат да се пенсионират без да е необходимо да напускат работните си места означава, че тези служители освен, че ще получават заплата за своята работа, ще получават и пенсия, която ще идва от пенсионните вноски на всички останали работещи. Този ход освен, че увеличава необосновано заплатите на работещите „пенсионери” в сектора, влияе и изключително демотивиращо на всички останали, които продължават да внасят своите пенсионни осигуровки, надявайки се на достойна пенсия след пенсионирането си.

„Не можеш да започнеш пенсионна реформа, ако частният сектор и държавата не са равнопоставени. НОИ е отделна система, в която всички ние солидарно докато работим вкарваме пари за старините си и солидарно подкрепяме тези, които имат нужда днес – родителите си, които са работили за това да получават пенсии“, заяви и Мария Капон, председател на Единна народна партия, част от Коалиция „Десните“. Не може държавата да не плаща за военни, за МВР-служители, не може да не плаща равностойно, а през цялото време да размахва пръст на работодателите, категорична бе Мария Капон и с ирония към самохвалството му добави: „Искам да благодаря на премиера за това, че усърдно поправя пътищата ни, които от 30 години никой не е пипал и приличат на юфка. Той е първият министър-председател, който строи пътища и мостове. Благодаря и, че е хванал повече контрабанда и приходите скочили 17 пъти… Радвам се, че отдавна сме надминали Румъния в борбата с корупцията, а Главният ни прокурор е независим“.