Джамбазки ще сезира ЕК за циганския блок във Варна

Община Варна погазва законите с проекта си за „социален” цигански блок, смята българският евродепутат и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. Затова той ще внесе сигнал до прокуратурата и до Европейската комисия за намерението на общината да строи такъв блок. По думите на европейския представител този план е дискриминационен и антинационален.

Жители на варненския квартал „Аспарухово”, район „Джанавара”, се обърнаха за съдействие към него по повод проекта на общината да строи „социален” блок с европейски пари. Джамбазки се срещна с инициативния комитет в кв. „Аспарухово”, за да се запознае с намеренията на Общината, както и с причините за недоволството на хората. Те са направили и подписка, която е депозирана в Община Варна.

Според Ангел Джамбазки около въпросното строителство на т.нар. „социален” блок, по-скоро „цигански социален блок”, както го определя той, има прекалено много неизвестни. На първо място е спорна необходимостта от подобно строителство и то точно в квартал с циганско население. Евродепутатът смята, че ако задачата е да се реши жилищният проблем на циганските семейства, то това е чиста форма на дискриминация спрямо останалите. Той подчерта, че не бива да се създават специални правила и специални проекти за циганите. На второ място – всеки по общия ред може да кандидатства за общинско жилище, без да налага нарочна програма, която е реална дискриминация на база произход.

Евродепутатът ще се запознае с подробните устройствени планове на циганските махали, както и сметките и разчетите за харчовете по т.нар. Проект за приложение към План на Община Варна за интегриране на българските граждани от ромски произход и други български граждани в уязвимо социално положение, живеещи в сходна на ромите ситуация /2014 – 2020 г./, публикуван на страницата на община Варна в интернет – http://www.varna.bg/bg/articles/8603.

Заместник-председателят на ВМРО е скептичен относно обявената цел на Общината – да изгради жилища за пострадалите от наводнението. Нещо повече – това, че нечия незаконна постройка е разрушена от природно бедствие, не го прави по-привилегирован от останалите граждани. Подобна инвестиция е доста спорна, дори противозаконна. Джамбазки повдига и въпроса за финансирането на това мероприятие – според него ако се използват парите от фонд „Солидарност” на ЕС, това ще е нарушение на европейските правила, които ясно казват, че тези пари се ползват за възстановяване на публична инфраструктура, а не за социална архитектура.

Тъй като проблемът е с много неизвестни заместник-председателят на ВМРО – БНД започва паралелна проверка, за да се установят фактите по казуса. Извършва се справка дали намеренията на Община Варна не противоречат на общия устройствен план, а също така ще се проверят и подробните устройствени планове. Отделно от това евродепутатът се ангажира да провери кой, как и на какво основание ще финансира това мероприятие. Ако се установят нарушения, материалите ще бъдат изпратени до Прокуратурата за образуване на досъдебно производство.

Категоричната позиция на ВМРО – Българско национално движение е, че подобни експерименти са недопустими и ще бъде търсена отговорност от всички представители на местната власт, които реализират такива дискриминационни практики.

Според Ангел Джамбазки жителите на кв. „Аспарухово” с право недоволстват, че Общината е решила точно преди местните избори да си играе на социална политика. Той посочва, че години наред не са се намерили пари да се изградят детската площадка на ул. „Кишинев” и да се подобрят зелените площи в близост до блоковете на хората, но изведнъж се намират воля и пари да се прави цигански блок.

снимка: Ангел Джамбазки се срещна с представители на Инициативния комитет в „Аспарухово“

http://vmro.bg