Джамбазки ще сезира ЕК за циганския блок във Варна

Община Варна погазва законите с проекта си за „социален” цигански блок, смята българският евродепутат и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. Затова той ще внесе сигнал до прокуратурата и до Европейската комисия за намерението на общината да строи такъв блок. По думите на европейския представител този план е дискриминационен и антинационален.

крадено от 30думи

Жители на варненския квартал „Аспарухово”, район „Джанавара”, се обърнаха за съдействие към него по повод проекта на общината да строи „социален” блок с европейски пари. Джамбазки се срещна с инициативния комитет в кв. „Аспарухово”, за да се запознае с намеренията на Общината, както и с причините за недоволството на хората. крадено от 30думи Те са направили и подписка, която е депозирана в Община Варна.

Според Ангел Джамбазки около въпросното строителство на т.нар. „социален” блок, по-скоро „цигански социален блок”, както го определя той, има прекалено много неизвестни. На първо място е спорна необходимостта от подобно строителство и то точно в квартал с циганско население. крадено от 30думи Евродепутатът смята, че ако задачата е да се реши жилищният проблем на циганските семейства, то това е чиста форма на дискриминация спрямо останалите. Той подчерта, че не бива да се създават специални правила и специални проекти за циганите. На второ място – всеки по общия ред може да кандидатства за крадено от 30думи общинско жилище, без да налага нарочна програма, която е реална дискриминация на база произход.

Евродепутатът ще се запознае с подробните устройствени планове на циганските махали, както и сметките и разчетите за харчовете по т.нар. Проект за приложение към План на Община Варна за интегриране на българските граждани от ромски произход крадено от 30думи и други български граждани в уязвимо социално положение, живеещи в сходна на ромите ситуация /2014 – 2020 г./, публикуван на страницата на община Варна в интернет – http://www.varna.bg/bg/articles/8603.

Заместник-председателят на ВМРО е скептичен относно обявената цел на Общината – да изгради жилища за пострадалите от наводнението. Нещо повече – това, крадено от 30думи че нечия незаконна постройка е разрушена от природно бедствие, не го прави по-привилегирован от останалите граждани. Подобна инвестиция е доста спорна, дори противозаконна. Джамбазки повдига и въпроса за финансирането на това мероприятие – според него ако се използват парите от фонд „Солидарност” на ЕС, това ще е нарушение на европейските крадено от 30думи правила, които ясно казват, че тези пари се ползват за възстановяване на публична инфраструктура, а не за социална архитектура.

Тъй като проблемът е с много неизвестни заместник-председателят на ВМРО – БНД започва паралелна проверка, за да се установят фактите по казуса. Извършва се справка дали намеренията на Община Варна не крадено от 30думи противоречат на общия устройствен план, а също така ще се проверят и подробните устройствени планове. Отделно от това евродепутатът се ангажира да провери кой, как и на какво основание ще финансира това мероприятие. Ако се установят нарушения, материалите ще бъдат изпратени до Прокуратурата за образуване на досъдебно производство.

Категоричната позиция крадено от 30думи на ВМРО – Българско национално движение е, че подобни експерименти са недопустими и ще бъде търсена отговорност от всички представители на местната власт, които реализират такива дискриминационни практики.

Според Ангел Джамбазки жителите на кв. „Аспарухово” с право недоволстват, че Общината е решила точно преди местните избори да си играе на крадено от 30думи социална политика. Той посочва, че години наред не са се намерили пари да се изградят детската площадка на ул. „Кишинев” и да се подобрят зелените площи в близост до блоковете на хората, но изведнъж се намират воля и пари да се прави цигански блок.

снимка: Ангел Джамбазки се срещна крадено от 30думи с представители на Инициативния комитет в „Аспарухово“

http://vmro.bg

защищено INVITEXT