Путин разреши да се дадат на Иран зенитните комплекси С-300

Руският президент Владимир Путин е вдигнал забраната за предаването на Иран на системите за противоракетна отбрана С-300 *.

„Указът премахва забраната за транзитно преминаване през територията на Руската федерация (включително въздух), износ от територията на Руската федерация в Ислямска република Иран, както и предаването  на Ислямска република Иран извън Руската федерация с използването на кораби и самолети под държавния флаг  на флаг на Руската федерация на зенитните ракетни системи С-300 „- се казва в справката към документа.

През 2007 г. Русия подписа договор за доставка в  Иран на  пет дивизиона С-300PMУ-1, в размер на около 800 милиона щатски долара.

В резултат на въведените през 2010 г. санкциите на ООН срещу Техеран,  руско-иранският договор бе  блокиран.

Съответният указ бе подписан от тогавашния президент Дмитрий Медведев.

*С-300 (по класификация на НАТО SA-10) е съветска зенитно-ракетна система (ЗРС) със среден радиус на действие. Приета е на въоръжение в СССР през 1979 година. Предназначен за отбраната на крупни промишлени и административни обекти, военни бази и пунктове за управление от удари на средствата за въздушно-космическо нападение на противника. Способна е да унищожи балистична ракета и ракетни цели. Става първия многоканален зенитно-ракетен комплекс, способен да проследи до 100 и да порази до 12 цели едновременно.