Велизар Енчев: Нашата идеология е решителната съпротива на дивашкия капитализъм

Измамата в политическия живот е тотална. Ще правим това, което сме обещали, ще отговаряме за думите и действията си. Това заяви пред „Лице в лице” лидерът на новосформираната партия „Българска пролет” Велизар Енчев. На въпрос защо е напуснал Патриотичния фронт и не е ли това „изневяра” от негова страна, политикът отговори: „Не аз изневерих на Патриотичния фронт, а те на избирателите си.

Казвам го това със съжаление, защото Патриотичният фронт е и моя рожба. Аз дълбоко не вярвах, че това ще се случи. Въпреки че имаше индикации от господин Симеонов, че има такъв процес. Ако знаех, че те ще се коалират с ГЕРБ, никога нямаше да заложа моя авторитет. ГЕРБ и РБ са крайнодесни партии”.

„Ние ще се коалираме с всички партии, които са в опозиция”, посочи Енчев.

На въпрос каква партия е „Българска пролет”, лидерът й отговори: „Ние сме лява партия. И основата на нашата идеология е решителната съпротива на дивашкия капитализъм, който се изражда в този нов вариант. Защото неолибералната икономика е пропаст, от която може да се излезе само с конкретни, градивни дела. Така че ако говорим ляво-дясно, първо трябва да говорим за социалното”.

Енчев заяви, че ще предложи народните представители да нямат по-големи ваканции от българските граждани. „Ние почиваме 10, реално 12 дни, а българските граждани – само 4 дни. И бях учуден от гневните крясъци заради това, че предлагам да бъдем като останалите български граждани. Да не се изживяваме като патриции, а да бъдем солидарни с нашите избиратели”.

„Тази партия е създадена „отдолу” – с огромна подкрепа от цялата страна. Подкрепят ме за моето поведение и това ме обнадеждава, че промени могат да настъпят. Нашата идея е да участваме в местните избори и защо да не сложим точка на герберското управление в местната власт?”, заяви Велизар Енчев. /БЛИЦ