ГЕРБ, РБ и ДПС не приеха данъчни облекчения за родителите без детски помощи

Макар и след дълги убеждения от страна на ПФ, депутатите не приеха предложението за въвеждане на данъчни облекчения за семействата, които не получават детски помощи.

„За“ идеята гласуваха 67 народни представители от ПФ, „БСП Лява България“, „Атака“, Българският демократичен център (БДЦ), АБВ и двама от РБ.

Двама депутати натиснаха червеното копче против законопроекта на патриотите, а 105-ма народни избраници от ГЕРБ, РБ и ДПС се въздържаха.

Работещите българи с по-висок доход, които не получават детски помощи, да се възползват от данъчни облекчения. Такава идея имаха от Патриотичния фронт, които използваха първата сряда на месеца и вкараха за обсъждане в пленарна зала като първа точка свой законопроект за промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Предложението на патриотите е родителите на непълнолетни деца, които работят и се осигуряват на по-висок доход от 350 лева на член от семейството, да бъдат наградени от държавата с приспадане на данъците. Тази награда ще се изразява в това, че от платените данъци на физическите лица, дори и на едноличните търговци, за годината да бъдат приспадани по 2400 лева за първо дете, 4800 за второ дете и 6000 лева за трето и всяко следващо дете. Облекчението ще може да се използва само обаче ако детето е български гражданин или пък чужденец с предоставен статут на бежанец или убежище.

Преди да започне да защитава пред народните представители законопроекта на ПФ народният представител от фронта Димитър Байрактаров призова колегите си да погледнат към гостите на балкона в пленарна зала.

„Там има млади хора и този законопроект е насочен към тях – към тези, които трябва да създадат бъдещето на България и тези, на които държавата години наред им е обръщала гръб“, изтъкна Байрактаров.

Той обясни, че идеята е данъчни облекчения да имат именно българските семейства, които пълнят държавната хазна със своите данъци.

„Това са семействата, които подхождат сериозно към своите деца, които полагат грижи техните деца да ходят редовно на училище, да се образоват и след това да бъдат достойни граждани на нашето общество“, посочи още депутатът от фронта.

По данни на патриотите в България има 1,2 млн. деца. От тях 800 000 деца получават т.нар. детски надбавки в размер на 35 лева на месец и за второ дете – 50 лева. 400 000 деца обаче не получават такива надбавки, защото техните родители са получават повече от 350 лева доход на член от семейството.

„400 000 деца на отговорни български семейства са ограничени, лишени от възможността да бъдат подпомогнати“, отбеляза Димитър Байрактаров. Той обърна внимание и на това, че не се знае колко от тези семейства без детски надбавки всъщност не получават например по 355 лева на месец, което е само с пет лева над прага.

От ПФ не се съгласи и с оправданието на Министерство на финансите, че вече има наложени данъчни облекчения за тези работещи родители.

„Те се равняват на 1,8 лева. Ако смятате, че така ще стимулираме раждаемостта или пък младите хора ще остават в България, това е мисия невъзможна“, предупреди Байрактаров.

Противоположно мнение изрази обаче председателката на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова, която отсече, че подобно подпомагане на деца има и то не малко. Като пример за облекченията тя изреди еднократните парични помощи за бременност, за раждане на дете, за отглеждане на дете до 1 година от майка студентка, за близнаци.

Стоянова каза „не“ на идеята на ПФ и заради това, че те предлагат изменение на данъчен закон, което рефлектира върху разходите и приходите в бюджета. Ние сме в края на първото тримесечие на годината, припомни шефката на бюджетната комисия. Тя поиска да разбере защо патриотите чак сега – на 1-ви април 2015-та година предлагат подобна промяна, след като знаят, че то няма да бъде подкрепено.

„Може би точно заради това го предлагате“, загатна Стоянова и отново напомни, че всички данъчни изменения трябва да се правят преди приемането на държавния бюджет.  Все пак обаче герберката посочи, че ГЕРБ подкрепят този законопроект и политиката в него за отговорно родителство, но са против чрез данъчни облекчения да се стимулира една или друга сфера.

И Стоянова поиска да се обърне към младежите на гости в пленарна зала и им каза „преди да раждат деца, да се образоват добре, да имат добра специализация и едва тогава да раждат деца“.

С мотивите за неподкрепа на ГЕРБ не се съгласи патриотът Димитър Байрактаров. „Законопроектът е внесен още ноември, което е доста преди да бъде гледан Законът за държавния бюджет. „Този законопроект и разходите по него не оказват влияние за бюджет 2015-та година, тъй като данъчните декларации ще бъдат попълвани през 2016-та година“, обясни депутатът от ПФ и посочи, калкулаторът на фронта е показал, че разходите за държавата за подобно облекчение ще са не повече от 60-70 млн. лева за година.

Като лява партия от „БСП Лява България“ обявиха, че ще подкрепят идеята на ПФ и дори ще направят свои предложение между първо и второ четене.

http://news.ibox.bg/news/id_1504363534