DW : В какво е замесен Борисов?

Съмненията, че Борисов е имал връзки с подземния свят стигнаха до Брюксел. Това обвинение се повдига вече за втори път. И за втори път иначе приказливият български премиер отказва да коментира случая, пише „Дер Щандарт“.

Независими журналисти дадоха българския премиер Бойко Борисов на новосъздадената европейска комисия „Антимафия“. Причината: тъмното му крадено от 30думи минало. За връзките на настоящия български премиер с организираната престъпност се разбра от депешите, изпращани от София до Вашингтон и публикуани от Уикилийкс, информира австрийското издание „Дер Щандарт“. В тези депеши бившият американски посланик Джон Байърли информира за тъмните епизоди от миналото на Борисов и връзките му с организираната престъпност, крадено от 30думи пише и сайтът за разследваща журналистика и български партньор на Уикилийкс bivol.bg. По-късно данните за Борисов са били проучени и потвърдени от източник с псевдонима „СИМО“, а неотдавна германският „Тагесцайтунг“ разкри, че зад този псевдоним се крие не друг, а американското ЦРУ, припомня „Дер Щандарт“.

Контрабанда, нелегални сделки, пране на крадено от 30думи пари

Публикуваните от Уикилийкс депеши свързват Борисов с контрабанда на метаамфетамини в огромни размери, нелегални сделки с горива в схема с Лукойл и пране на пари през СИБАНК, която тогава е била управлявана от приятелката на българския премиер Цветелина Бориславова, четем още в публикацията на австрийското издание.

Независимите български журналисти крадено от 30думи твърдят още, че информациите за Борисов идвали не само от свидетели от престъпния свят, но и от представители на Европол и на европейската служба за борба срещу измамите ОЛАФ. Специалната европейска комисия по въпросите на организираната престъпност, корупцията и прането на пари (CRIM) е сезирана от журналистите Атанас Чобанов, основател на крадено от 30думи bivol.bg, Асен Йорданов, награждаван в Германия за разследваща журналистика, и от правозащитника Петър Пенчев от Асоциацията за свободно слово „Анна Политковская“.

Първият път беше през 2007-ма

Набеденият български премиер обяви, че няма да отговаря на обвиненията, а ще остави за него да говори това, което той прави за страната си. крадено от 30думи За втори път Борисов попада в подобна неловка ситуация. През 2007 година американското списание „Конгрешънъл куортърли“ обвини тогавашния кмет на София Борисов, че имал връзки с мафията и че бил „свързан с 30 неразкрити убийства“. Американското издание се позова тогава на резултатите от разследване, извършено съвместно с неназована швейцарска банка. Тогава крадено от 30думи Борисов, който иначе е доста приказлив, също отказа да коментира обвиненията.

Специалната комисия по въпросите на организираната престъпност, корупцията и прането на пари към Европейския парламент беше създадена през март тази година. Дейността й се ръководи от Соня Алфано, която е от групата на либералите и демократите в Европейския парламент.

АГ, крадено от 30думи АПА, ДЩ, Е. Лилов; Редактор: Д. Попова-Витцел

http://www.dw.de/%D0%B2-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%B5-%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2/a-16056946

защищено INVITEXT