Швейцарска НПО организира протести у нас

Министър-председателят и парламентът да кажат страната от неправителствени чужди организации с непрозрачно финансиране ли се управлява или от конституционни избрани институции

Швейцарската НПО WWF, специализирана в областта на обществените поръчки, свързани с управлението на защитените територии, организира митинги в 8 града в страната. Те са насрочени за сряда (18. 03. 2015 г.).

Исканията са за разширение на съществуващите защитени зони и територии у нас. В тях са включени и 11-те природни, 3-те национални парка и безброй защитените местности, резервати, природни забележителности и поддържащи резервати. Въпреки че България е рекордьор по „Натура 2000“ с почти 35% и над 40 000 кв. км., продължава натискът за тяхното увеличение, с цел усвояване на еврофондове. По правило в защитените зони са включени най-добрите възможни места за развитие на туризма, балнеологията, СПА центрове.

Към организаторите от WWF се присъединява и коалицията „За да остане природа в България“ известна с яростното си противопоставяне на развитието на зимния туризъм. Ще участват и представители на партия „Зелените“. Те въпреки непрекъснатите скандали, които създават свързани с опазването на околната среда и мащабното медиино отразяване, на последните парламентарни избори получиха само 0.6% от гласовете на избирателите. Сега отново се активизират по повод предстоящите местни избори.

Във всичките изброени формации до тук участва едно ядро от 10 – 15 човека, представящи се и за гражданското общество в България.

Приканваме министър-председателят и парламентът да кажат страната от неправителствени чужди организации с неясно финансиране ли се управлява или от конституционни избрани институции. Докога ще се допуска обществото и бизнесът да бъдат жертва на меркантилна група неправителствени организации.

16.03. 2015 г. НГС „Природата за хората“