Иво Инджев: Тръгне ли на преговори, Путин ще отстъпи позиции пред собствените си „силовици“

Путин изчезна „в размисъл“ или поне така твърдят различни политолози в страната, в която го търсят наистина. Това е девети ден, в който той не се е появявал публично, а такова нещо не се е случвало от 15 години насам.

Това каза за предаването „Конструкция“ по „Хоризонт“ журналистът Иво Инджев:

Никога той не е отсъствал от публичността както сега, поради което съответно се вихрят всевъзможни сценарии и предположения, но няма как това да няма връзка с политиката в днешна Русия.

Журналистът отказа да коментира твърденията за преврат в Москва заради липса на данни, но коментира, че  руският лидер си е „погодил страхотен номер“ с действията си в Украина и сега търси изход от ситуацията. Путин е свикнал да избира между много възможности през годините, в които е на власт в Русия, но този път вариантите пред него не са много, допълни той.

Инджев коментира, че е напълно възможно руският лидер да е болен, но ако това е вярно възниква въпросът дали болестта му е толкова сериозна, че не позволява да бъде показан публично:

В Русия, основната война, която се води, не е войната в Украйна. Това е пропагандната война на вътрешния фронт за запазване или ако е възможно за увеличаване на влиянието на Путин в умовете и сърцата на руснаците. Той е свел приоритетите си вече дотам, след като се скара с целия свят в най-буквалния смисъл на думата – от Австралия, Япония и Нова Зеландия до Северна Америка. Путин успя да се скара с целия свят и не му остава нищо друго, освен да продължи по пътя на повдигането на собствения си рейтинг.

Руските медии придружават президента на всичките му пътувания във вътрешността на страната, дори и в най-отдалечените кътчета на Сибир и няма обяснение защо липсват телевизионни кадри с руския лидер, коментира Инджев, според  когото в ситуазията „има нещо, което те не искат да кажат и да покажат“:

Нещата са, за съжаление, по-дълбоки и са свързани с убийството на Немцов. След убийството на Немцов, Путин изпадна в положение да избира между два варианта – или да накаже убийците на Немцов, които той безусловно знае …

Една от версиите е, че всъщност лобито, което не иска Путин да отстъпва пред Запада, го е вкарало в този капан, уреждайки въпросното убийство под прозорците на Кремъл. Действително е знак да извършиш това убийство точно под този прозорец, за да може после да се сипят всякакви клюки и жълтении

Леонид Брежнев имаше 99% подкрепа в Русия, но е победиха шепата дисидентите, коментира Инджев. Подкрепата за Путин е 85%. Това означава, че съпротивата срещу него е от около 20 000 000 души, които, според социолозите, са именно образованата прослойка, средната класа, хората, които излизат, за да скърбят за Немцов, въпреки че той не е можел да бъде реална опозиция на лидера. Това е наложило в деня на смъртта му върху Немцов да бъде „излят“ черен PR.

Путин няма печеливш ход в Русия в момента, коментира Инджев. Убийството на Немцов пък е изострило въпроса за диктатурата му:

Всички варианти на Путин за измъкване от ситуацията са свързани с преговори, а тръгне ли на преговори в момента със Запада или с Порошенко,това означава да отстъпи позиции пред собствените си т. нар. „силовици“.

Русия накак ще се оправи и без Путин, но което и лоби да надделее в Москва пред страната няма прекрасни демократични варианти, каза Инджев.

Заплашено е бъдещето на Русия от това, че Путин не я реформира през всички тези години. Това го каза не друг, а Евгени Примаков. Престарелият вече Примаков, който се смяташе за най-вероятен наследник на Елцин.

Който и да дойде след Путин, наследството е изключително тежко. Той не използва тези стотици милиарди по време на петролния бум от началото на 2000 година.

 

http://bnr.bg/post/100533167/ivo-indjev-tragne-li-na-pregovori-putin-shte-otstapi-pozicii-pred-sobstvenite-si-silovici