Как работи новата колониална система

Фрагмент от статията от Елън Браун, адвокат, основател на Public Banking Institute и автор на дванадесет книги, включително бестселъра Web of Debt.

Дълговете към международните кредитори трябва да бъдат платени с труд, активи и имущество на хората, които не са имали никакво отношение към заемането им.

През декември 2014 г. печално известният Goldman Sachs публикува тънко завоалирана заплаха за гръцкия парламент, предупреждавайки депутатите за необходимостта да изберат „правилния“ министър-председател, а ако не, съществува риск централната банка да лиши местните банки от ликвидност.

Изглежда, Европейската централна банка (водена от Марио Драги, бивш изпълнителен директор на Goldman Sachs International) вече даде „зелена улица“ за такива заплахи.

Една седмица след като кандидатът на лявата СИРИЗА Алексис Ципрас положи клетва като министър-председател, ЕЦБ обяви, че повече няма да приема гръцки държавни облигации и държавногарантиран дълг като обезпечение по кредити на централната банка за гръцките банки. Банките нямат право да получават ликвидност от централната банка и чрез програмата „Спешно подпомагане на ликвидността“ – “Emergency Liquidity Assistance”, която е с по-висок лихвен процент, която също така може да бъде прекратена по искане на ЕЦБ.

В интервю за германското списание Der Spiegel на 6 март Алексис Ципрас заяви, че ЕЦБ е поставил на Гърция примка около врата и, и я държи в това положение. „Ако ЕЦБ продължи своята „жестока“ тактика, той предупреди, че „това ще бъде връщане към трилъра, който гледахме до февруари „(става дума за сътресенията на пазара, които съпътстваха преговорите за подписване на споразумението за удължаване с четири месеца на програмата за помощ).

„Примката около врата на Гърция“ се тълкува по следния начин: ЕЦБ няма да приема гръцки облигации като обезпечение за получаване на ликвидност от централната банка, което е необходимост за всички банки, докато новото правителство на СИРИЗА не приеме много строга програма за икономии, въведена от тройката (Европейската комисия, ЕЦБ и МВФ). Това означава, че трябва да се продават всички държавни активи (включително пристанища, летища, енергийни и петролни компании), да се намалят заплатите и пенсиите, драстично да се увеличат данъците и да се премахнат социалните услуги, да се създадат специални фондове за спасяване на банковата система.

Тази тактика на мафиотско изнудване, чрез която цялата икономика е задължена да изплаща дълговете към чуждестранни банки – дългове, които трябва да бъдат платени с труда, активите и имущество на хората, които нямат никакво отношение към заемането.

Токсичната система на централните банки – новият колониален режим.

Както пише журналистът Пепе Ескобар:

„Пазете се от вселенските майстори на усмивките. Драги и … главорезите от ЕЦБ могат да надминат всеки друг в света по усмивки, но те показват за пореден път доколко е токсична системата на централните банки в момента, и това е категорично установен образ на смъртен враг на демокрацията.“

Националните централни банки вече не са инструменти на властта в интерес на хората. Правителствата са само инструменти на глобалната централна банкова система, която обслужва интересите на гигантските международни финансови институции. Тези „твърде големи, за да фалират“ гиганти, трябва да бъдат запазени за сметка на местните банки, техните клиенти и местните икономики на цели нации.

 

Източник: http://bg.checkonline4you.com/kak-raboti-novata-kolonialna-sistema/