Foreign Policy: Еврозоната и демокрацията са несъвместими неща

В условията на криза в Европа е налице смяна на правителствата, и все повече избиратели предпочитат „леви“ партии, но отново избраните национални лидери веднага попадат под жестокия  диктат на кредиторите, пише във Foreign Policy старшият научен сътрудник в Лондонската школа на Европейския институт по икономика, в близкото минало икономически съветник на председателя на Европейската комисия Филип Льогран.

Авторът цитира думите на германския министър на финансите Волфганг Шойбле, който в навечерието на изборите в Гърция заяви: “ Тези избори няма да променят нищо“.  По-нататъшния ход на събитията показа какво е имал предвид главният финансист на страната – основен европейски кредитор:  Германия издига на  Гърция условия за преструктуриране на дълга, които са в противоречие с обещанията, които даде на гражданите сегашният  премиер Алексис Ципрас и неговите съратници.

Друг пример – когато министър-председателят на Италия Матео Ренци, който предприе сериозни реформи в страната си, помоли за  промени във фискалните правила на еврозоната, което би помогнало  Рим   да привлече  допълнителни инвестиции в националната икономика,   молбата му   бе отхвърлена.

Според Льогран, германските банки манипулират финансовите потоци, поставяйки националните правителства в твърда зависимост от тях. В резултат  тези правителства, които получават прекалено много заеми, не са съвсем независими в своите действия. Това  се случи не само с Гърция, но и с  Ирландия, Португалия, Испания. На тази въдица са закачени почти всички страни в Южна Европа.

Опитите да се подтикват националните лидери на „дясно“, като им се  налага политика, която не отговаря на очакванията на техните избиратели, са много опасни. Това води директно към политически  екстремизъм, твърди Льогран, като припомня, че еврозоната е създадена като демократичен съюз, но в действителност тя е по-скоро като една империя.

http://foreignpolicy.com/2015/03/06/is-the-euro-compatible-with-democracy/

Източник: nepoznato