1/3 от българите искат да излезем от НАТО при конфликт с Русия

33% от пълнолетните българи смятат, че ако възникне конфликт между НАТО и Русия страната ни трябва да напусне военната организация. Едва 9 % смятат, че България трябва да остане в НАТО при такава ситуация.

Това показват резултатите от национално представително проучване на агенция „Медиана“ за обществените и политически нагласи, проведено сред 998 пълнолетни граждани от 21 февруари до 1 март.

Проучването показва още, че повечето българи не искат военни бази на територията на страната. 52% са твърдо против бази на алианса, а едва 14% одобряват изграждането им.

Общественото мнение за събитията в Украйна също е коренно различно от позицията на САЩ и НАТО, както и от тази на управляващите.

„Това поражда сериозни съмнения доколко страната води външна политика, отговаряща на националните интереси и доколко следва диктат отвън, противоречащ на тези интереси“, посочват от „Медиана“.

По-голямата част от пълнолетните – 68%, са на мнение, че правителството подчинява страната на чужди икономически и политически интереси, а само 32% от хората мислят, че кабинетът отстоява националните интереси.

Интересно е мнението на участниците в проучването и за конфликтът в Украйна – едва 11% смятат, че Русия е провокирала събитията в Украйна. Много по-голям е процентът на тези, който смятат, че виновна за случващото се там е САЩ – 23% от интервюираните.

Все пак една четвърт от участниците в изследването са на мнение, че САЩ и Русия са еднакво виновни за ситуацията в Украйна, а 17% застават зад твърдението, че това е вътрешен конфликт и двете страни не са виновни.

Освен това обаче по-голяма част от хората подкрепят позицията на Русия (24%), а не тази на САЩ (9%) по отношение на конфликта в Украйна.

От „Медиана“ коментират тези учудващи резултати така:

„Отговорността (и вината) за събитията в Украйна се открива в много по-голяма степен в САЩ, отколкото в Русия – без последната да е оневинена изцяло. Образът на Русия като агресор, а САЩ и НАТО, като радетели на мира, справедливостта и демокрацията не издържа критиката на общественото мнение“.

 

http://offnews.bg