600 хил. са работещи бедни у нас, изкарват по-малко от 400 лв. на месец

251013_122310_31514_2Страната ни се нарежда отново на последно място в класациите, като този път това е тази за работното възнаграждение на час.

Така средното почасово заплащане на труд за цялата икономика в Европейския съюз е 23,7 евро, а у нас един работник получава едва 3,7 евро за 60 минути труд. крадено от 30думи Страните от еврозоната могат да се похвалят с малко по-висока надница, а именно – 28,4 евро на час. Това почасово заплащане обаче не е характерно за работещите в селското стопанство и публичната администрация.

Върху тези данни на европейската статистическа служба „Евростат“ „стъпиха“ от синдиката КТ „Подкрепа“, които поканиха на кръгла крадено от 30думи маса своите колеги от КНСБ, представители на властта и работодатели, за да обсъдят темата за работещите бедни в България.

От КТ „Подкрепа“ обърнаха поглед и към други данни на „Евростат“, според които през последните няколко години повече от 21 на сто от българите живеят под прага на бедността. Около 600 крадено от 30думи хиляди от тях попадат в категорията на работещите бедни, което в превод означава – ниско платени работници, на пълно работно време, които получават около или по-малко от 400 лева на месец.

Работещите бедни започват да се появяват в България в края на 1990-те години„, разказа почетният президент на КТ „Подкрепа“ крадено от 30думи д-р Константин Тренчев.

Макар признанието му, че темата е сериозна, трудна за решаване, светът живее на дългове, а разслояването на обществото е все по-голямо, д-р Тренчев се опита да посочи кой може да ни помогне да се справим с този феномен.
„Първата категория е тази на политиците, които обаче безкрайно крадено от 30думи ме отвращават. Втората и по-надеждна категория е тази на работодателите, които пък са тежко рекетирани от политиците„, отбеляза още почетният председател на синдиката.

България е мястото, което е най-удачно за дебат по причина на работещите бедни, убеден е и новият президент на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

Той от своя страна крадено от 30думи напомни, че в страната ни през последните години са закрити много качествени работни места, а появилите се чуждестранни инвеститори са се оказали търсачи на бързи печалби, но не и мислещи за работниците си.

Още по-негативна картина на ситуацията в страната ни описа изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар крадено от 30думи Данев.
„В последните четири години ние имаме символичен ръст на брутния вътрешен продукт (БВП), хроничен бюджетен дефицит, 14,3% на сто от бюджетните разходи са за социално подпомагане, дефицити в НОИ и в НЗОК, срив на инвестициите“.

За да няма работещи бедни, икономиката ни трябва да работи добре„, отсече Данев.

 

крадено от 30думи

http://news.ibox.bg/news/id_1206800233

защищено INVITEXT