Коалиция „Десните“: Задкулисна договорка за дълга

levКоалиция “Десните” e сериозно обезпокоена от ратификацията на договорите с четирите банки, одобрени на 25 февруари, които ще обслужват 16-милиарден дълг. За съжаление, в рамките на дебата в Народното събрание нямаше отговори на най-важните въпроси, задавани цяла седмица. Включително в деня на ратификацията, управляващите и лично финансовият министър Горанов не успяха да защитят тезата, че на страната ни са нужни 16 милиарда лева външен дълг.

Изнесените данни показаха, че максималният размер на новия дълг е сериозно завишен и това поражда основателни съмнения, че мнозинството има скрити намерения за използването на парите. Изводът се потвърждава и от факта, че финансовият министър се ангажира да намали размера на максималния нов дълг с 2 млрд. лв. за три години, в опита да убеди парламентарните сили и коалиционните си партньори да подкрепят ратификацията.

Въпросът за подкрепата за новия дълг бе решен в парламентарните почивки, със задкулисни договорености, а не при ясни политически критерии и позиции. В рамките на 3 минути, политическите партии АБВ, ДПС и БДЦ смениха предварително заявените позиции на 180 градуса. Обществото вече на няколко пъти става свидетел, че управляващите и в частност мандатоносителят ГЕРБ, успяват да наложат своите предложения и законодателни инициативи единствено с помощта на ДПС, която политическа сила обаче не е коалиционен партньор в правителството. Нещо повече, на думи ДПС се обявява непрекъснато за опозиция на управляващите, което обаче не личи от начина на гласуване на тази парламентарна сила.

Всичко това показва, че управляващото мнозинство е различно от официално заявеното и единствено необходимостта от приемливо обществено поведение принуждава ГЕРБ да търси подкрепата на своите официални коалиционни партньори от РБ, АБВ и ПФ. За съжаление, тези партньори са приели доброволно ролята на параван за реалните политически сили, крепящи настоящата власт и тази морално неоправдана роля предизвиква сериозни сътресения сред официалната коалиция при всяка по-сериозна ситуация, свързана със законодателни решения.

Този бутафорен модел на управление на държавата съсредоточава политическите усилия на управляващите към осигуряване на тяхната парламентарна подкрепа, вместо към извършването на належащите за страната реформи, които дори не са започнали.

Ние от Коалиция “Десните” смятаме, че моделът на управление в България не е сменен след провеждането на парламентарните избори и ще бъдем категорична опозиция на олигархично-зависимите партии, които тикат България към разруха и изостаналост. Сигурни сме, че в България има достатъчно хора, които държат на евроатлантическия курс на развитие, на безкомпромисната борба с корупцията, на развитието на икономиката и технологиите, както и на морала в политиката. За тях ние сме готови да се борим докрай.

 

desnite.bg