Как си купувате това, което искат да ви пробутат

Психологията е един от решаващите фактори в потреблението на дребно, пише  La Voz de Galicia. „Целият интериор на супермаркета с точност до милиметър е проектиран  така, че клиентите да поставят в количката си повече стоки, отколкото  първоначално са им били необходими,“ – казва журналистът Хуан Салгадо. Осветление, музика и миризми предизвикват определено поведение.

Ако клиентите са малкo, в залата се включва бавна музика, за да може хората да се чувстват комфортно и да правят покупки без да бързат. Ако са твърде много клиентите, те се забързват с по-  резки мелодии. Освен това музиката провокира тревожност, което което кара по-голямата част от клиентите несъзнателно да купуват повече храна, отколкото са планирали.

Някои части от магазините са осветени по- добре от другите. Това позволява да се привлече вниманието на  клиента да обърне внимание към конкретни стоки. Най-добре се купуват продукти, които са поставени на рафтовете на нивото на очите и са осветени с насочени  прожектори.

Светодиодите позволяват да се изложи стоката „в най-добрата и светлина.“ Риба в синя светлина изглежда по-свежа,а месото с червена светлина – много по-апетитно.

„Изразите „последни дни“ или „Последна партида“ насърчаваt безумно да се купуват неща, които в много случаи не са необходими на клиента“ – се казва в статията. Клиентът се опасява: след като е прекарал  време за да обмисля покупките си, той рискува да остане  без никакви.

Колкото по-голяма е количката или кошницата, толкова повече ще купуват клиентите , тъй като празните предизвикват силно чувство на неудовлетвореност и несигурност. А колелата се въртят  бавно за да не бърза клиента и да бъде подлаган на пълното въздействие на уловките в магазина. Между рафтове могат да се движат максимум три колички едновременно за  да има „задръствания“, и за да се привлече вниманието на клиента към стоките.

Авторът споменава и уловките в ресторантите: „класическата музика насърчава пиене на още вино, а не особено бързият ритъм – заседяване на масата“. Според някои експерти, червената покривка подсъзнателно стимулира апетита.

На  прозорците на някои магазини за дрехи има манекени със скрити камери. Те записват колко време хората разглеждат нещата по прозорците, и   определят  по израза на лицата им дали са се харесали на  потенциалните купувачи. Така големите производители на облекла предвиждат какво ще бъде търсенето през следващите месеци, както и какво трябва да се спре от производство.

В супермаркетите стоките от първа необходимост и най-привичните са в най- далечния ъгъл, а  тези, които не се търсят особено или се купуват импулсивно, са поставени на входа или в близост до касовите апарати.

Източник: Voz De Galicia