Д. Добрев остави таксата за повторно включване на тока

Председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев заяви, че при включване на тока на клиенти, които не са плащали навреме, все пак има разходи, които възникват за дружествата и не може тази такса да отпадне.

Членовете на парламентарната комисия по енергетика приеха на второ четене предложенията за промени в Закона за енергетиката, предложени от депутати от БСП лява България, с изключение на предложението за отпадане на таксата за повторно включване на електроенергията, когато е била спряна поради неплащане на сметки.

Председателят на комисията Делян Добрев заяви, че при включване на тока на клиенти, които не са плащали навреме, все пак има разходи, които възникват за дружествата и не може тази такса да отпадне.

Прието бе, че дружествата – крайни снабдители ще са задължени да информират клиента заедно с фактурата за последния месец на всяко шестмесечие, ако отчетената консумация на електрическа енергия или природен газ е по-висока с над 50 на сто от отчетената консумация за съответното шестмесечие на предходната календарна година.

Клиентите на енергийните дружества ще могат да поискат и замерване на средствата за търговско измерване на енергията и в случай, че уредите са в изправност направеното замерване в специализираните лаборатории ще е за тяхна сметка, а в противен случай – за сметка на дружествата.

 http://www.vesti.bg/bulgaria/taksata-za-povtorno-vkliuchvane-na-toka-ostava-6031983