Велизар Енчев: Новата партия ще е лява, но няма да е лидерска

Не съм лидер. Създаването на нова политическа партия не е моя инициатива. По стечение на обстоятелствата заради поведението ми в НС се оказах в тази роля.Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“  журналистът и независим депутат Велизар Енчев. Той заяви, че стотици хора, потърсили контакт с него във фейсбук или при срещите му с избиратели, са изявили мнение, че трябва да бъде създадена недискредитирана политическа формация. Относно новата партия той заяви:Ще бъде лява, каквато е СИРИЗА. Моето мнение е категорично, след тези 25 години се оказа, че ни управлява една паразитна буржоазия, която е създадена от криминален преход. Казвам „паразитна“, защото тя нищо не създаде,  а получи наготово. В крайна сметка в България се установи един див капитализъм, който няма нищо общо с т.нар. „скандинавски капитализъм“ или цивилизованият капитализъм на средноевропейските държави, които заедно с нас тръгнаха да правят този преход преди 25 години. За това най-голяма отговорност имат десните сили в България.

Енчев заяви, че формацията няма да бъде лидерска. Партията няма да приема никакво финансиране от икономическите групировки, а ще разчита на минимални суми от обикновени хора:

Големите пари в България са мръсни пари. Няма големи пари, които да са чисти пари.

Енчев се обяви за прогресивно подоходно облагане и висок данък за доходите над 1 млн. евро. В страната ни трябва да има етнически мир, категоричен е той. Още не е ясно, дали новата партия ще участва на местните избори.

Интервю на Петър Волгин с Велизар Енчев