България улеснява издаването на визи за етнически българи от Украйна

Страната ни настоява за пропорционалност при мобилизацията на представители на малцинствата, съобщиха от МС.

 

Правителството следи с особено внимание информациите за напрежение сред представители на малцинствата в Украйна, включително сред българското национално малцинство, във връзка с нарастващия брой мобилизирани в рамките на провежданата четвърта крадено от 30думи вълна на мобилизация в страната. В постоянен контакт сме с българските дипломатически представителства в Украйна – Посолството в Киев и Генералното консулство в Одеса, както и с украинските власти, за изясняване на случващото се.

Разчитаме, че властите в Украйна няма да допуснат нарушаване на принципа на пропорционалност при определяне на крадено от 30думи броя на подлежащите на мобилизацията в местата с компактно българско население и ще предприемат необходимите действия за предотвратяване на напрежението в районите с българско или друго малцинство.

Позицията крадено от 30думи на българската страна е заявена категорично пред украинския посланик в София. Въпросът ще бъде поставен пред украинската страна и по време на предстоящото посещение на министъра на външните работи на Украйна Климкин в България.

Ситуацията в Източна Украйна остава изключително напрегната и нестабилна, с продължаващи на места сражения между правителствените крадено от 30думи сили и сепаратистите. Хуманитарната обстановка е усложнена, особено в района на Донбас, където са водят военни действия. В тази връзка Министерството на външните работи подготвя решение за предоставяне на хуманитарна помощ за етническите българи в Украйна, като формата и начинът за предоставянето й са процес на уточняване.

В същото време крадено от 30думи МВнР вече е изпратило указания до Посолството в Киев и Генералното консулство в Одеса да улеснят издаването на визи за нашите сънародници от района на военните действия.

крадено от 30думи
защищено INVITEXT