Убийство на българин вече не е тежко престъпление

Това е решение  на ВКС. Роднини на убит таксиметров шофьор в Пловдив протестират срещу отменената доживотна присъда на убиеца му. Убийството на Методи Гачев потресе Пловдив преди две години. Близките и колегите му искат справедливо наказание, предаде НоваТВ.

Хората са изненадани от решението на Върховния касационен съд, с което присъдата на подсъдимия Александър Скръчков е намалена от доживотен затвор без право на замяна на 20 години лишаване от свобода. Решението на съда е окончателно.

На 25 май 2013 година таксиметровият шофьор Методи Гачев беше зверски пребит в център на Пловдив от 34-годишния Александър Скръчков. Той безпричинно се нахвърлил срещу него с юмруци и ритници. Обезобразил шофьора пред очите на пътуващото в таксито момиче, което се прибирало от абитуриенския си бал.

Мъж от близкия блок видял бруталното нападение и се притекъл на помощ на таксиметровия шофьор. Опитал се да задържи нападателя, но той се нахвърлил и срещу него.

61-годишният таксиметров шофьор претърпя 11 операции и почина на 23-ия ден след побоя. Синът му обяви награда от 3 хиляди лева за този, който издаде убиеца. Александър Скръчков се укриваше 4 месеца, а полицията го издирваше по фоторобот. Накрая бе предаден от свой приятел.

Александър е осъждан три пъти. В съда се опита да прехвърли вината върху свой приятел, с когото били онази вечер. Но тезата му не издържа.

Апелативният съд в Пловдив го осъди на доживотен затвор без право на замяна. Върховният касационен съд намали присъдата му на 20-години затвор с мотив, че не може да бъде обоснована изключителна тежест на престъплението. Решението е окончателно.

http://news.ibox.bg/material/id_1320944918/#clist