Канадски учени с разобличение на Майка Тереза

Проучването  е публикувано от Университета на Монреал, Канада. Историците твърдят, че известната Майка Тереза съвсем не е била толкова свята жена, както твърди  католическата църква.

Агнес Гонжда Бояджиу, етническа албанка, влиза в монашеския орден „Орландските  сестри Лорето “ на 18 години през 1928 година. През 1931 г. тя приема името Тереза, а след това е изпратена в Калкута, за да преподава в девическото училище „Св. Богородица“, като през 1940 г. поема  управлението на монашеска организация, която създава приюти, училища и болници за бедни и болни хора.

Организацията работи и сега в  111 страни в света, наброявайки стотици офиси. През 1979 г. Майка Тереза е удостоена с Нобелова награда за мир, а през 2003 г. – четири години след смъртта си за блажена. Името на Тереза става част от ежедневието и почти синоним за непогрешимо милосърдие … но вярно ли е това?

В мартенския брой на списание Studies in Religion   за 2013 г.  се появи статия на канадски учени, които са изучили 502 различни документи за живота на Тереза, а след изключването на дубликатите, учените са получили 287 писмени доказателства с една не толкова еднозначна картина.

Така   са открити свидетелства на лекари за това, че действащите приюти често са били в много лошо състояние, недобре оборудвани и в неподходящи помещения, те били мръсни, а пациентите не получавали достатъчно храна и болкоуспокояващи. Може би това е било заради липсата на средства и желание да се помогне на толкова много страдащи?

Документалните доказателства не позволяват толкова лесно да се приеме това обяснение. Финансовите потоци, преминавали през фонда на Тереза са минавали през банкови сметки, за които, според изследователите, нищо не е известно. Неизвестно е колко пари са прехвърляни, къде са били изпращани и как са се изразходвали – по време на катастрофата в Бопал (най-голямата техногенна катастрофа, чийто брой на жертвите надминава Чернобил) и наводненията в Индия, фондът не е превеждал парите директно. Това, разбира се, все още не означава нищо, но с това не се изчерпват   неприятните изненади.

Изследователите са открили  изказване на Тереза, цитирано от журналиста Кристофър Хитчинс: „Има нещо красиво в съзерцанието на това как бедните носят своето бреме, страдайки като Христос. Това страдание обогатява света. “ С оглед на този цитат, казват авторите на новото изследване, е напълно възможно тежките условия в приютите да не са заради липса на пари от фонда. Майка Тереза е била изключително консервативна и, например, се е противопоставяла на абортите, дори когато бременността е била вследствие на  изнасилване. Но ако всичко това е вярно, тогава как Майка Тереза успява да си създаде такава безупречна репутация?

С историята за беатификацията, отнасяща я към  блажените, също не всичко е гладко. Описано е, например, чудото за излекуване на жена, която е страдала от тежка коремна болка и на която е  помогнал медальон с лика на Тереза; за Ватикана това е безспорен аргумент, но лекарите имали друго мнение, според което е помогнал не медальона, а препарати, с които са третирани кисти  на яйчника и туберкулоза. Туберкулозата, както е известно, е победена след появата на антибиотиците, така че това обяснение, най-малкото изглежда по-убедително, отколкото чудо априори.

Друга критика

Следва да се отбележи, че Майка Тереза е  критикувана и докато е работила. Например, за получаване на награди от  диктатора Дювалие, който управлява Хаити, провеждайки политика на масови репресии. Или за получаване на дарения от бизнесмени със съмнителни репутация. През 1991 г. германското списание „Щерн“ съобщава, че за благотворителност от фонда на Тереза се заделят само 7% от даренията, но окончателното изясняване на сметки и паричните потоци никой не успява да направи.

За най- надеждна и  обоснована може да се приеме  критиката от страна на Робърт Фокс, главен редактор на медицинското списание The Lancet (едно от най-престижните медицински издания в света.) Fox през 1996 г.  отбелязва, че фондът има много доброволци, но почти не привлича лекари и очевидно се занимава с доста груба имитация на здравеопазване, отколкото с реална помощ в съвременния смисъл на думата.

Кристофър Хитчинс

Посоченият в проучването   канадски журналист Кристофър Хитчинс е известен като най-яростен критик на Майка Тереза. Атеист, светски  хуманист и антиклерикал, през 1995 г. той написва  книгата The Missionary Position: Mother Tereas in Theory and Practice, която много критици наричат „мръсна, но необходима работа“ (рецензия на „Сънди таймс“, например). Аргументите срещу известната основателка на благотворителния фонд и тогава са били почти същите- съмнително качество на грижите, финансова непрозрачност, разпространение на религиозен радикализъм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *