Българите в Украйна не са пушечно месо

Българите в Украйна могат да станат съпътстваща жертва на войната, алармира ВМРО. Патриотите предупреждават за масово мобилизиране на наши сънародници на страната на Киев. ВМРО иска правителството да ползва дипломатическо влияние, за да спре привикването на българи на фронта.

Народният представител от Патриотичния фронт и организационен секретар на ВМРО Юлиан Ангелов споделя тревогата си от ситуацията с българското малцинство. Той е член на парламентарната комисия по външна политика, а във ВМРО завежда отдел „Българи зад граница“. Според него това е поредното доказателство, че държавата трябва да започне много по-активна и последователна политика спрямо българите в чужбина.

Докато в България се шушне от ухо на ухо дали ще тече мобилизация, ето че на едно място нашите сънародници вече са мобилизирани. Те обаче са външни за този конфликт, отдавна са доказали, че са лоялни и че живеят в разбирателство с различните етнически и езикови групи в Украйна. Затова и въвличането им в гражданската война е крайно неприемливо.

Както ВМРО предупреди още преди месеци, България трябва да се готви и за бежански поток от страна на нашите сънародници. В Украйна живеят стотици хиляди българи.

Още с идването на новата власт в Киев преди около година беше поставен под съмнение статутът на българския като признат малцинствен език. След натиск от страна на ВМРО последва и официална позиция на София.

ВМРО не приема българите в Украйна да стават пушечно месо в геополитически игри. Родовата памет на тези хора пази връзката с България и тя трябва да ги защити.

http://vmro.bg