10 ужасяващи факти за McDonald’s

 Прочетете тази статия  преди да отидете в  любимия си ресторант за бързо хранене. Знаете ли, че заедно с бургерите  вероятно ядете смлени  бръмбари и патешки пера?

По-долу е даден списък с най-ужасните добавки, които хората консумират, „глезейки“ се  с храна от Макдоналдс.

1. Амониев сулфат – вещество, използвано в масовото производство на хляб, за наторяване на почвата и унищожаване на бръмбари, и най-често при производството на силни почистващи препарати за домакинството.

Невероятно е, но FDA, службата по храните и лекарствата на САЩ е счело  ниското ниво на амониев сулфат за безопасно в  храните, но въпросът е бил повдигнат за ефектите на веществото върху хората, които консумират ежедневно хляб.
Амониевият сулфат се свързва с раздразнителност стомашно-чревния тракт, което от своя страна причинява диария и повръщане.

2. Силиконово масло. В пилешките хапки от McDonald’s се  съдържа много диметилполисилоксан – силиконово масло, което често се използва при производството на контактни лещи и други медицински консумативи. Диметилполисилоксанът е антипенител.

3. Третичен бутилхидрохинон. Тази добавка може да се намери в осемнадесет ястия от Макдоналдс.
Третичният бутилхидрохинон често се нарича „антиоксидант“, но не се споменава, че това не е естествен антиоксидант, а  синтетичен  химикал с антиоксидантни свойства. Третичният бутилхидрохинон спира окисляването на мазнини и масла, което удължава срока на годност на полуготовите продукти. Този материал се използва в производството на различни видове полуготови продукти, както и в лакове и пестициди.

Този химичен консервант е толкова опасен, че само пет грама от него  могат да убият човек. Но не изпадайте в паника, FDA заяви, че като цяло веществото е безопасно.

4. Цистеин-L. Ресторантите за бързо хранене  използват цистеин-L – аминокиселина, получена от човешка коса, патешки пера и свинска четина – за овкусяване на месо, хляб и сладкиши. Тази аминокиселина също така намалява времето за печене при  масово производство на хляб. По принцип цистеин-L се произвежда  в Китай чрез разтваряне на косата или перата в киселина, а след това се разпространява по целия свят като омекотител за хляб.

5. Лекарства с рецепта. Изследователи от Университета Джон Хопкинс са проучили  перата на отглежданите във ферми  кокошки и са открили някои интересни факти. В храната на кокошките, чието месо е предназначено за ресторанти за бързо хранене,  се добавят антидепресанти и други лекарства, отпускани с рецепта. Всъщност пилетата се отглеждат на „диета“ с  лекарства, отпускани с и без рецепта, както и със забранени лекарствени средства.

6. Пропиленгликол – химично съединение, което се съдържа в антифриза, електронните цигари и „бързата“  храна.

7. Карминова киселина е вещество, получено от карминоносни червейчета,  което се използва за оцветяване на храни, особено червено месо .

8. Диметилполисилоксан се  съдържа в почти всички пържени  хранителни продукти за бързо хранене, и  може да се  намери в контактни лещи, умния  пластелин, козметика, шампоани и балсами за коса,   топлоустойчиви керамични плочи – и това не е изчерпателния списък.

9. Силициевият диоксид обикновено се прибавя към телешко, пилешко за предотвратяване на слепване.

Той се съдържа в  продуктите на американските ресторанти Wendy’s и Taco Bell зa бързо хранене. Експерти предполагат, че силициевият диоксид не е вреден за консумация от човека, но е интересно, че  широко се използва като естествено средство за убиване на насекоми.

10. Целулоза – обработена  дървесна маса, която е част от почти всички позиции в  менюто за бързо хранене. Целулозата се използва в почти всичко, от сирене и подправки за  салата и се завърши с кексове  и  ягодов сироп.

Производителите на храни използват целулозата за сгъстяване и втвърдяване на продукти, за замяна на мазнини и увеличаване на съдържанието на фибри.

Също така използването на целулоза води до намаляване на разходите чрез намаляване компоненти като масло или брашно. Целулоза на прах се получава чрез смилане на първичната дървесна маса в химикали за за отделяне на целулоза, която след това се пречиства.

Модифицираните версии изискват допълнителна обработка, като например обработка с  киселина за по-нататъшно свиване на влакната. Някои от ресторантите за бързо хранене в продуктите на  които се съдържа целулоза – McDonald’s, Arby’s, Jack in the Box, KFC, Pizza Hut, Sonic, Taco Bell и Wendy’s.

http://healthydebates.com/10-horrifying-facts-mcdonalds/