Кой е Алексис Ципрас: „Ще приключим с олигарсите и ще върнем достойнството на народа“

На парламентарните избори в Гърция  безпрецедентен успех постигна  радикалната левица, начело с Алексис Ципрас, пише Еторе Ливни в статия, публикувана във вестник La Repubblica.

„Вратовръзка –  за  да спаси Гърция.  В политиката понякога трябва да се извършва насилие над себе си, – пише вестникът.

Алексис Ципрас е готов за такива жертви.“ Никога не съм носил вратовръзка, дори и по време на срещата с папата, „- пошегува се той миналата седмица . Сега в името на Атина, той е готов на всичко. „Надеждата  пише история. Гръцкият елит и олигарсите претърпяха поражение. Ще върнем   достойнството на народа „- извика победителят днес.

Промените ще бъдат многобройни,  обещава лидерът на  СИРИЗА, който е 20 години в политиката с разкопчано най-горното копче на ризата си. Той обяви сериозна стъпка: „.Ако  тройката намали дълга ни, аз ще нося вратовръзка, заклевам се“.

„Това е силен човек, от  който страната се нуждае за да преговаря за намаляване на дълга – с увереност  казва Luciana Castellina, която познава  Ципрас много години. Това е първият лидер на левите от поколението, което не се страхува от преврат.“

Датите  в някои случаи стават символи.

Ципрас е роден 4 дни след свалянето на режима на хунтата на полковниците. … От лицея  – до предизвикателството към  Ангела Меркел.

Активистите на Комунистическата партия на Гърция, най-старата политическа партия в страната, го забелязват още през 1989 г., когато той, 15-годишен, изнася реч пред съучениците си в лицея . Две години по-късно Ципрас вече е в  комитета  от 10 ръководители на метежа в Политехнион – Техническия  университет, където се запознава с бъдещата си съпруга Перистери Базиани.

Две сродни души до такава степен, че тя дори не  мигва, когато Aлексис предлага да нарече втория си син  Ернесто в чест на Че“- пише авторът.

Истински качествен скок в политическата му  кариера настъпва  през 2006 г., когато 32-годишният Ципрас е предложен за  кандидат за кмет на Атина. Той печели  10,5% от гласовете – невероятен резултат за един човек от левия радикален лагер, се казва в статията.

Така изгрява  звездата на Ципрас. Той се обгражда с най-верните си хора, които започват усърдно да се  трудят за това да  слеят умовете си в политическата сфера.

През 2009 г. на конгреса на СИРИЗА, която обединява десетки партии  с чук и сърп на знамето, когато трябва да бъде  избран за лидер един от фаворитите Алаванос, Aлексис осъзнава, че това е неговият час.  Той опровергава прогнозите  благодарение на умела задкулисна работа и оглавява  партията.

Неговият авторитет укрепва и замалко да  спечели парламентарните избори през 2012 година. А  сега той се готви за последната битка: срещу Меркел и „тройката“ на  външния фронт  и във вътрешнопартийните турбуленции в страната.

Историята свидетелства:  да се спре „всъдехода на име Ципрас“ не е лесно. И милиони гърци, които му дадоха гласа си, след пет години на кръв и сълзи, мечтаят за едно нещо: да го видят възможно най-скоро с  вратовръзка, „- пише авторът.

Източник: La Repubblica

Бел. ред.: Днес Алексис Ципрас положи клетва като министър-председател на Гърция.