ТЕЛК даде на жив труп само 56% инвалидност!

Повече от две години 81-годишен мъж воюва с ТЕЛК. Причината – лекарската комисия в Козлодуй отказва да освидетелства болната му съпруга с по-висока степен на инвалидност. Потърпевшият подозира, че това се е случило, защото не е дал подкуп.От своя страна медиците са категорични, че болната крадено от 30думи няма необходимите документи и трябва спешно да се лекува в болница.

През 2012 година Йордан Горанчовски внася документи в ТЕЛК за освидетелстване на съпругата си. „Направихме всичко, как си му е редът, епикризи от доктор, кои са я гледали, молба от личния лекар, моя молба”, изброи мъжът.

Дядото бил убеден, крадено от 30думи че комисията ще вземе присърце случая, тъй като жената почти обездвижена.

ТЕЛК обаче присъжда на Василка Горанчовска 54 процента инвалидност, тъй като по документи тя страда само от диабет и високо кръвно.

Вместо инвалидност – дознател

Недоволен, Йордан се жалва в Здравната инспекция.

Последвал нов отказ: „Идва един с брадичка, крадено от 30думи нито се представи да каже кой е, вземаш болната, ще я караш на Плевен за изследване или в София, за доказване на болестите, рекох, как я мислиш, да я сложа в чувал и за я закарам в болница, това е невъзможно, тя е жив труп, не ме интересува, тя трябва крадено от 30думи да мине за изследване, рекох – нема да я карам никъде, а той, че ще ме даде на прокурора, добре, дай ме на прокурора”.

Заради отказа, семейството е крадено от 30думи посетено от дознател и от представители на социалните служби, но данни за извършено престъпление от страна на дядо Йордан не са намерени. Междувременно ТЕЛК увеличава степента на увреждане на жената едва с два процента – от 54 на 56.

„Разбираш ли какво значи ужас бе, две години и половина аз крадено от 30думи не знам какво да правя вече”, откровен бе Йордан.

Или законосъобразно, или хуманно

Потърсихме за коментар ТЕЛК-Козлодуй. Мъжът с брадичката се оказва нейният председател д-р Емил Гогошев. „Ние не работим като екстрасенсите, може би има, може би няма”, каза той..

Доктор Гогошев не отрича, че видимо състоянието на жената е крадено от 30думи доста тежко, но е необходима задължителна хоспитализация, за да се докажат и други заболявания, които липсват в досието: „По тая документация как аз ще дам по-висок процент инвалидизация, на практика това ще представлява документално престъпление. Крайно време е българинът да разбере, че не всичко, което е законосъобразно, е хуманно, и крадено от 30думи не всичко, което е хуманно е законосъобразно”.

По тази причина и НЕЛК отказва да уважи жалбата на дядо Йордан. Той признава, че ако има пари, ще съди лекарите.

Сега процедурата започва отначало, но лекарите се опасяват, че е твърде вероятно болната жена да не дочака края й, ако не бъде крадено от 30думи лекувана адекватно. /blitz.bg

крадено от 30думи
защищено INVITEXT