Заводът – убиец край Горни Лом може да заработи отново

Заводът за боеприпаси край Горни Лом, в който загинаха 15 души, може да заработи отново. По информация на Нова телевизия след няколко месеца там трябва да започне унищожаването на 200-те хиляди мини, които не се взривиха при инцидента. Мълвата, че завод „Миджур” отново ще отвори крадено от 30думи врати, вече няколко дни обикаля Горни Лом.

 

„Възстановяват пътищата, осветлението на завода. Щом се възстановява, сигурно ще заработи”, каза кметът на селото Илиян Михайлов.

 

Жителите обаче са раздвоени за бъдещето на взривената фабрика.

 

Пред Нова телевизия собственикът на завода Валери Митков потвърди, че „Миджур” ще крадено от 30думи работи отново. Той не отрече, че в завода текат ремонти. Потвърди също, че на терена са останали необезвредени боеприпаси.

 

Камен е един от съкратените работници, дни след крадено от 30думи взрива. Въпреки че все още няма работа, е категоричен, че не иска да се върне.

 

„Веднъж ми се размина, втори път може и да не ми се размине”, каза Камен Бранков.

 

Валентин обаче би се върнал, утилизирал мини почти 25 години: „Какво да се плаша? При нас е крадено от 30думи така, един да сгреши, всичките загиват. Но това не ме спира да се върнем”.

 

И 18-годишната Ивана, която изгуби майка си при взрива, е убедена, че никой вече не трябва да работи там: „Сигурно ще има още такива инциденти, но може би ще има много повече жертви, може и крадено от 30думи да са по-малко, никой не знае”.

 http://novanews.bg/

защищено INVITEXT