Турция е враг на цивилизацията

В последният пленарен ден от първото заседание на Европейския парламент за т. г. депутатите приеха резолюция, осъждащата действията на турската държава срещу медийната свобода и свободното слово. Повод за реакцията на европейските държави са последните арести на редактори, журналисти и собственици на опозиционни медии в средата на декември 2014 г. в Република Турция.

В резолюцията на ЕП се осъжда авторитарната политика на турското правителство. На Турция се напомня, че е поела редица ангажименти съгласно международното право и в преговорите за присъединяване към ЕС, свързани с човешките права и защита на основните ценности и свободи.

След гласуването Ангел Джамбазки направи коментар за резолюцията и за основните настроения сред членовете на Европейския парламент:

„Актът на Европейския парламент е една справедлива и очаквана реакция срещу безчинствата на Ердоган и Давутоглу. Тези хора не се свенят да арестуват редактори, журналисти, опозиционери само и единствено поради причината, че не мислят като тях. С всеки изминал ден Турция се превръща във все по-авторитарна държава, която се изявява като враг на съвременните утвърдени цивилизационни ценности. Действията на Анкара срещу свободата на словото са резултат от вихрещия се неоосманизъм, проповядван от Ердоган и Давутоглу. Тази политическа доктрина отдавна е станала и управленска за Турция. Тя не признава и не приема същността и основната философия, върху която са изградени съвременните държави.

Турция все повече гледа назад в миналото, а не в настоящето. Поради това се превръща все повече в ретроградна, теократична държава, в диктатура. Днес арестуват и съдят журналисти, утре ще започнат да ги разстрелват, а в други ден направо ще забранят медиите. Напомня много на философията на „Ислямска държава”.

Що се отнася до отношенията Турция – ЕС вече става очевидно за всички, че Турция е държава, която е във фундаментално противоречие с европейската цивилизация. Турция не споделя нашите разбирания за нормалност и устройство на обществото. И поради тази причина никога няма да бъде приета в Европа. Мнозинство са вече гласовете сред европейските общества, които се надигат срещу Анкара и полудиктаторския режим там. Има една болезнена истина, която трябва да бъде разбрана – за всички тези години на преговори Турция консумира от отношенията си със Съюза само облаги и нищо не прави по спазването на поетите ангажименти. Напротив, Турция се възползва от общия пазар, залива ни с евтини стоки, но поставя бариера пред вноса от държавите-членки. Техните транспортни компании ядат хляба на европейските. И ред други неща има.

Поради това на Турция трябва веднъж завинаги да бъде затръшната вратата към ЕС, защото тя принадлежи към свят, който е враг на цивилизацията!”

http://vmro.bg