Какво да правите, ако синът ви не харесва момичета

panicattack1-1170x780Има различни мнения относно хомосексуалността – както сред учените, така и сред обикновените хора. Някои вярват, че това е отклонение от нормата, и дори болест, а други – само проява на личностните характеристики на даден човек. Много хора, които научават, че родственикът им е  гей, трябва да формират мнение.

Какво да правите, ако синът ви е гей

Когато юношата казва, че е гей …

На първо място  трябва да се уточни дали родителите правилно са разбрали  сина си. Ако един млад човек е все още много млад и няма очевидни причини за това, и няма достатъчно опит,  може да се окаже, че е просто  неуверен, а може би, така да иска да шокира родителите си. На възраст 13-15 години психиката все още се развива, а понякога и тийнейджърът не е  в състояние да разбере  своите  желания и мисли. Особено важно в този период за родителите е да поддържат психологически комфорт в семейството, за да може детето по всякакви въпроси и проблеми да се обръща към по-възрастните членове на семейството.

Родителите, които не могат да намерят сили, за  да могат адекватно да възприемат и реагират спокойно на факта, че синът им е гей, могат да потърсят помощ от психолог, за да им помогне за справяне с емоциите  и за да мислят конструктивно.

Поради това е необходимо да се опитат спокойно да реагират на тази новина. В противен случай, следващия път детето просто няма да каже  на родителите си за някакви промени в живота си,  поради страха  да  предизвика неадекватен отговор. Вместо да се четат „лекции“, с надеждата да се  „промие мозъка“ на потомството, по-добре е да се вложи старание и да се  попита – защо той смята себе си за гей. Дали има вече опит или просто се интересува  от това, както и да се разбере от какво може да бъде предизвикан подобен интерес. Често в ранна възраст юношите могат умишлено или спонтанно да шокират с такива изявления, въпреки че в действителност те са далеч от идеята да променят традиционната си сексуална ориентация.

Ако по време на разговор със сина се изясни, че сам иска да е гей, а родителите са категорично против това, можете да се опитат няколко варианта. В такива случаи може да бъде много полезна помощ от психолог, като при специалист може да се отиде самостоятелно или заедно със сина. Никой не може да гарантира, че „лекува от хомосексуалност“, но психологът може да помогне на тийнейджъра  да  осъзнае сам себе си, да реши  съществуващите психологически проблеми или да намери  „болезнени“ места в подсъзнанието. И тогава хлапето, което наскоро е обявило, че е гей, може да осъзнае,  че въобще не е такъв.

Опитайте се да разберете и да го приемете

В случая, когато за своята  хомосексуалност съобщи вече по- възрастен човек, с  вече подреден живот, родителите могат още по-трудно да го приемат – не е много лесно спокойно да кажат на работата си : „Синът ми е гей.“

Независимо от това  си струва да се опитате да се насочите преди всичко върху факта, че синът сам е  дошъл  и е разказал за това. Така че той не иска да крие този факт от родителите си, с надеждата за тяхното разбиране. Родителите могат просто да поискат малко време, за да приемат тази информация – може би за някои това е доста стресиращо. Особено остро реагират тези родители, които се надяват скоро да имат внуци.

Можете да се опитате да визуализират  различни сценарии – от най-неприятния да напълно безопасен. Като се избере най-желаният от възможните  резултат, е необходимо  да се реализира.

По- специален е случаят, ако родителите разберат, че техният син е гей от непознати. Или, например, ако го  видят в обкръжение и обстоятелства, които могат да се тълкуват само по един начин. И в този случай е необходимо да се изчака, докато първото впечатление, а може би и гняв и разочарование, или стрес, отшумят. След това трябва да се говори  откровено със сина за това доколко неговият избор е  осъзнат и как вижда по-нататък своя живот.

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 30dumi.eu All rights reserved!

Още по темата – във Фейсбук:


© 2023 30dumi.eu All rights reserved!