Германия, Австрия и Унгария ни връщат 7 500 бежанци

Три държави от Европейския съюз напират да ни върнат 7500 бежанци, регистрирани или получили статут у нас, и избягали на запад. Германия, Австрия и Унгария са сигнализирали българското МВР за незаконно заловените чужденци, дошли от България, пише днес вестник Преса. Те според Дъблинския регламент на ЕС трябва да пребивават в страната, в която са им взети пръстови отпечатъци. За миналата година у нас са върнати само 180 бегълци, но съществува реална опасност за екстрадиране и на останалите.

Заради риска от бежанска криза силовият вицепремиер Меглена Кунева свиква спешна среща в началото на седмицата с министрите на вътрешните работи Веселин Вучков и на отбраната Николай Ненчев.

Една от мерките, които се очак­ва да набележат управляващите, е ускореното търсене на бивши казарми за настаняване на новодошли имигранти, научи „Преса“.

Със затопляне на времето потокът към България ще се засили, предупреждават от Държавната агенция за бежан­ците. Единствената причина, поради която все още има малко свободни места в центровете (около 2000), е фактът, че чужденците продължават да се насочват към Западна Европа. В момента в центровете са настанени 3818 души. Извън лагерите на свободен адрес живеят други 410.

Идва моментът, в който Европа ще започне да ни връща бежанци, признават с притеснение правителствени източници. В същото време повече от година у нас не действа никаква програма за интеграция. Имигрантите не искат да учат български език, защото планират да напуснат България, понеже е бедна, обясниха от агенция за бежанците.

Освен от Сирия през тази година ни очаква нова бежанска вълна от Ирак и Афганистан, сочат песимистичните прогнози на българските институции.

Имигрантите сами ще си търсят дом

Процесът за връщането на бежанците от ЕС у нас е много труден и бавен, обяви зам. вътрешният министър Филип Гунев. Дори екстрадирането да стане в близките месеци, едва ли то ще е масово, прогнозира той.

Германия още миналото лято е алармирала нашите власти, че в страната им има над 3000 души, които са получили бежански статут у нас. До момента експулсираните хора оттам не са много.

На въпрос къде ще бъдат настанени при условие, че в центровете има едва 2000 свободни места, Гунев обясни: „Тези чужденци вече са придобили бежански статут и не би трябвало да бъдат настанявани в домовете на Държавната агенцията за бежанците (ДАБ). По закон след като се сдобият със статут, те така или иначе трябва да напуснат центровете на ДАБ.