Британски лекар: Ракът е най-добрият начин да умреш

Британската общественост  разкритикува циничното изказване на един от „тв докторите“ на страната, който в своя блог направи „безчувствени“ изказвания за рака.

Д-р Ричард Смит, един от водещите на медицинските  програми на BBC и бивш главен редактор на медицинско списание British Medical Journal (BMJ), заяви в своя блог, че ракът е  най-добрият начин да умреш, обвинявайки онколозите в „свръх-амбициозност“, а  благотворителните фондации и организации – в  напразно харчене на милиарди лири, съобщава The Telegraph.

„Смъртта от рак – е  Най-добрият начин да умреш.   Вие имате достатъчно време за да се сбогувате с близките си и семейството си,  да се замислите за  живота,  да направите завещание , да посетите места, специални за вас, да слушате любимата си музика, да четете любимите стихотворения, както и да се подготвите  за забравата, според  вашите собствени убеждения, „- заяви д-р Ричард Смит в своя блог на BMJ.

Лекарят признава, че неговият възглед за  рака  е ненужно „романтизиран“, но въпреки това счита, че  благотворителни организации и фондации трябва да спрат да харчат милиарди лири за да търсят лек за тази смъртоносна болест, като по този начин дават  фалшива надежда за пациентите.

Освен това  Смит смята, че ракът  е положително явление в общества със застаряващо население.

„Всяка болка може да бъде преодоляна чрез любов, морфин и уиски“ – заключава той.

Тези твърдения на „тв доктора“ бяха жестоко  критикувани от учените и обществото, които го обвиниха в нихилизъм и неморалност.

„Разбира се, ние всички ще умрем, но ракът започва да убива твърде много хора, особено младите. Само ако си амбициозен лекар можеш да дадеш на хората възможност за избор, и колкото повече знаем за заболяването, толкова повече възможности даваме на хората. Моите клиенти предпочитат аз да съм  амбициозен лекар, а не нихилист, „- коментира изявленията на Смит главният лекар на Cancer Smith Research UK Питър Джонсън.

Също така разгневени от думите на д-р Смит са и читатели на блога му .

„Шанс да се каже сбогом. Нейните  (на майка ми )  последни седмица бяха изпълнени  изключително с посещения на  медицински сестри, тревожност, страх и параноя как всичко това ще свърши.  След като пострада от рак майка ми, никога не бих казал, че  това е най-добрият начин за нея и за мен „, – остави коментар един от абонатите на BMJ.

Ракът е общ термин за повече от 100 болести, които могат да засегнат всяка част на тялото. Понякога за обозначения на тези заболявания  се използват термини като „злокачествен тумор“ или „тумор“.

Характерна особеност на рака е бързото образуване  на анормални клетки, които израстват извън обичайните си граници, и които могат да нахлуят в  съседни части на тялото и да се разпространяват и в други органи. Този процес се нарича метастаза. Именно тези метастази са основната причина за смърт от рак.

http://nepoznato.energetika-bg.com/2015/01/britanski-lekar-rakat-e-naj-dobriyat-nachin-da-umresh/