В Ню Йорк отново протестират срещу „полицейския произвол“

В Ню Йорк втора поредна вечер се  проведе протест, предизвикан от решението на съда да не се образува дело срещу белия полицай Даниел Панталео,  хванал за шията афроамериканеца Eрик Гарнър по време на арест, след което той починал.

Най-малко 1 500  човека дойдоха пред сградата крадено от 30думи на столичната полиция с плакати „Расизмът убива“ и „Животът на черните е важен.“ Протести се проведоха в четвъртък също и в няколко други американски градове.

Президентът Обама каза, че този случай е показателен за съществуващите „големи проблеми“ в страната. В същото време активисти за човешките права заявиха, че системата на крадено от 30думи съда със заседатели е „неизправна“ щом издава такива присъди.

Според журналисти в четвъртък по улиците на Ню Йорк са излезли няколко хиляди протестиращи. В митингите участват представители на общността на афроамериканците  в Ню Йорк, както и активисти на леви организации и движения за правата на малцинствата. Те обвиняват полицаите  за крадено от 30думи убийства на расова основа.

Част от протестиращите продължиха движението си по  Бруклинския мост, носейки  импровизирани ковчези. В резултат движението по  моста беше временно преустановено.   Полицията задържа най-яростните протестиращи, които се опитаха да блокират магистралата

От тълпата крещяха: „Няма правосъдие –  Няма мир“.  Много протестиращи лежаха по асфалта, символизирайки смъртта на Гарнър, и хорово скандираха последните му думи: „Аз не мога да дишам“

Баща на шест деца Гарнър,   неведнъж арестуван  за незаконна търговия с цигари и съпротива на крадено от 30думи полицаи, почина след като полицейски служители, с които влязъл в конфликт, го свалят  на земята, хващайки го за  гърлото.

Според аутопсията, смъртта на 43-годишния  Гарнър, който страда от сърдечно-съдови заболявания, диабет и затлъстяване, е настъпила в резултат на притискане на гръдния кош и шията.

Направеният от  минувачите с мобилен телефон крадено от 30думи запис на  задържането на Гарнър, което завършва с неговата смърт, беше публикувано в Интернет и няколко пъти бе показано по телевизията.

Американското министерство на правосъдието обяви, че провежда по делото на  Гарнър собствено разследване на. В същото време синдикатът  на полицейските  служители в Ню Йорк подкрепи присъдата, като заяви, че крадено от 30думи полицаите,  опитали да се задържат Гарнър, който оказал съпротива, не за превишили своите правомощия.

 

На снимката: Протестиращи успяха да парализират движението по Бруклинския мост

крадено от 30думи
защищено INVITEXT

Add Comment