DW : “Всичко е един гигантски заговор!“

DWСъществува план за демографското унищожение на българската нация – това е само една от конспиративните теории, които хвърчат из българското пространство. Но теориите на заговора са на мода не само в България.

Съществува план за демографското унищожение на българската нация, а важна роля в този план играят ромите крадено от 30думи и турците. Целият преход към демокрация всъщност е заговор на шепа хора, които искат да си присвоят народните богатства. Европейският съюз (много често с помощта на продажни НПО) граби България, която иначе може да процъфтява самостоятелно, защото разполага с нечувани неоткрити богатства. Всички са чували и чели тези нелепости, които крадено от 30думи не спират да се вихрят из българския дискурс, особено в интернет. А най-удивителното е, че те събират все повече фенове. Всъщност, градусът на удивлението веднага спада, когато малко разширим периметъра. Защото конспиративните теории са на мода по цял свят.

„Нашата теория е истинна, защото е вярна!“

Крият от нас истината! крадено от 30думи Атентатите от 11 септември са всъщност дело на ЦРУ и на Мосад. Пак те дърпаха конците на Арабската пролет и на Майдана. Израелците и американците създадоха и „Ислямска държава”. СПИН и ебола излизат от епруветките в тайните американски лаборатории, като целта е да се изтребят чернокожите и/или да се спре крадено от 30думи демографският бум в Африка. Светът се управлява от тайно световно правителство, а Холокостът е измислица – Хитлер не е избил никакви евреи. Всичко това обаче не го пише във вестниците, защото те се контролират от системата – обобщават теоретиците на конспирацията, а този толкова логичен според тях извод окръгля картината.

крадено от 30думи

Много лесно е да вземем на подбив теориите на заговора, пише Геро фон Рандо на страниците на „Ди Цайт“. И добавя: лесно, но лекомислено. Защото те не са просто някакви безобидни бабини деветини. Броят на привържениците им непрекъснато расте – и това са все хора, които вече не признават демокрацията. крадено от 30думи Те са убедени, че всичко се контролира от „онези горе”. И особено обичат да използват научни (всъщност псевдонаучни) аргументи. Цитират какви ли не експерти, тълкуват документи и старателно дават бележки под черта. Ала между тяхната аргументация и същинската наука има една съществена разлика: техните твърдения не подлежат на оборване. И крадено от 30думи това е най-голямата им сила. Каквато и критика да им отправиш, тя все се оказва част от заговора. По същия начин навремето марксистите обявяваха всички свои критици за буржоазно мислещи, откъдето пък следваше тяхната историческа и в крайна сметка духовна ограниченост. Както се казваше в учебниците по марксизъм-ленинизъм: „Теорията на крадено от 30думи марксизма-ленинизма е истинна, защото е вярна”. Върви да спориш с такова твърдение!

Вярно, в обективната действителност наистина съществуват заговори, признава фон Рандо. Например – тайни договорки между монополите, картели на мълчанието, поръчкови убийства. Та нали ЦРУ наистина беше изградило цяла международна мрежа от тайни затвори за изтезаване на пленници? И крадено от 30думи кой ли не знае, че на земното кълбо живеят хора могъщи, хора не толкова могъщи и хора съвършено лишени от могъщество – и че могъщите често лъжат останалите? С други думи, в теориите на заговора има и неналудничави съставки. Техните привърженици обаче винаги твърдят и още нещо: всичко е навързано, крадено от 30думи само дето връзките не се виждат. Типичният въпрос, който винаги задават, гласи: „Вярваш ли на съвпадения?”.

Евреите, масоните и ЦРУ

 

 

 

Опитвайки се да си обяснят света, хората открай време тълкуват най-обикновените съвпадения и случайности като плод на скрит умисъл, припомня авторът. Елинската античност измисля планината крадено от 30думи Олимп, за да обясни човешките съдби: тъкмо от Олимп боговете дърпат нишките на земните дела. По-късно монотеистичните религии радикализираха тази идея – и вече нищо не се случваше току-тъй, навсякъде имаше божия промисъл, която обясняваше всичко. В края на 19 век Католическата църква дори прие една енциклика, която си е крадено от 30думи чиста проба теория на заговора – в случая става дума за сатанински секти. Тоест, идеята за заговора е неотделима част от европейската, от западната мисловна традиция.

В най-чистия си вид теориите на заговора целят да намерят виновник за всяко зло. И посочват враг, дори абсолютен враг. Френската революция веднага беше крадено от 30думи обявена за дело на евреите и масоните. По-късно германските нацисти също посочиха с пръст евреите и масоните. Днес това правят лидерите на Хамас. Няма нищо случайно в това, че конспиративните теории се прицелват тъкмо в евреите. Теоретиците на заговора се нуждаят от враг, който е вездесъщ, гъвкав и притежава два крадено от 30думи много важни и универсални властови инструмента: пари и идеи. Именно „евреинът” – ту като банкер, ту като интелектуалец – е същинското въплъщение на този образ. Болното въображение на нацистите роди мита за „световния еврейско-болшевишко-плутократкси заговор”. В САЩ през първите години след Втората световна война комунизмът също се смяташе за еврейски крадено от 30думи заговор. А в арабските страни и до днес се вихрят теории на заговора, според които целият свят се контролира от масоните, евреите и ЦРУ.

Разкритията на Едуард Сноудън за масовите подслушвания, както и фактът, че правителството на Буш си послужи с лъжата за иракските оръжия за масово унищожение, бяха същински крадено от 30думи дар Божи за теоретиците на заговора, коментира на свой ред „Швебише Цайтунг”. Вестникът цитира дългогодишните проучвания на британския психолог Майкъл Ууд, според когото на конспиративните теории се поддават най-вече хора, които изпитват недоверие към околните. Ууд твърди, че, обратното, онези съвременници, които имат доверие на околните, на семейството, на приятелите крадено от 30думи и съседите си, са по-добре имунизирани срещу заразата. Но теориите на заговора удовлетворяват и една разбираема човешка необходимост: да се въведе някакъв разумен ред в световния хаос. Днешният свят става все по-необозрим, сложен и комплексен, а конспиративните теории предлагат достъпни, разбираеми и удобни обяснения за всичко. Като бонус техните привърженици крадено от 30думи получават и усещането, че принадлежат към кръга на посветените, които единствени знаят „истината”.

Оправдание за собствените им провали

 

Според професор Ууд, хората имат нужда от усещането, че нещата се намират под контрол – и тъкмо поради този си копнеж масово вярват на разните бабини деветини. Много често конспиративните теоретици крадено от 30думи са хора с радикални политически възгледи, които в общия случай не получават достъп до политиката – и тъкмо това ги тласка към идеята за конспирации. Убеждението, че всичко е един гигантски заговор, помага и по друг начин: то дава обяснение защо аз, ти, ние все сме „прецакани”. Ами да: защото крадено от 30думи някой ни мами! Безчет хора търсят това облекчение (което служи като оправдание за собствените им провали) и напоследък все по-често го намират в интернет. Там „прецаканите” съмишленици си повтарят в хор едно и също, там те вече не са самотни, чувстват се могъщи със силата на огромния рояк. И взаимно крадено от 30думи укрепват налудничавите си представи, пише фон Рандо.

Като конструкция тези представи са същински крепости, срещу които не помагат никакви аргументи. Само опитът и примерът са в състояние да променят мисленето на заблудените хора. Те трябва да виждат наоколо си, в семейството и сред приятелите, че тези налудничави обяснения за света крадено от 30думи не работят. А политиката всекидневно трябва да дава пример с благонадеждност и справедливост. За съжаление обаче днешната политика е твърде далеч от тази цел, заключава авторът на „Ди Цайт“.

http://www.dw.de 

защищено INVITEXT

Add Comment