Левият Калфин ще работи за вдигане на пенсионната възраст

kalfinПо Нова ТВ Калфин потвърди прогнозите за увеличение на пенсиите в порядъка на 7 лева. Относно възрастта за пенсиониране, социалният министър обясни, че амбициите му са с максимално съгласие дългосрочната пенсионна реформа да бъде уточнена.

 

„Моето виждане е, че възрастта за пенсиониране ще бъде съобразена с демографските и социално-икономически крадено от 30думи характеристики на държавата, което включва продължителност на живота, възможностите на социалната система и други”, поясни Ивайло Калфин.

 

„Пенсионната система е солидарна. Ако искаме възрастта за пенсиониране да се изтегли по-рано, това означава да се увеличи тежестта, особено при демографската характеристика в България”, допълни Калфин.

 

По думите му осигуровките крадено от 30думи трябва да се увеличат в дългосрочен план, тъй като през последните години постоянно намаляват.

 

Относно минималната работна заплата, социалният министър заяви, че доходите трябва да се увеличат, за да се оживи икономиката. По повод предложението на Йордан Христосков тя да стане 400 лева, Калфин коментира, че на този етап крадено от 30думи няма как да отговори дали това увеличение е възможно.

 

Периодът на майчинство е добър  в България. Що се отнася до майчинските, няма как да предположа нещо, което не е обсъждано с финансовия министър”, обясни Ивайло Калфин.

 

„Поели сме ангажимента, че усилено ще помагаме на семействата, които имат повече крадено от 30думи деца. Само 25% от хората са готови да имат повече от едно дете. Именно заради това те трябва да бъдат подпомагани активно”, поясни социалният министър.

http://novanews.bg 

защищено INVITEXT

Add Comment