Превратът в Украйна на практика е узаконен

poroshenko„Първо добрата новина:  Радикалната партия на десния екстремист Олег Ляшко получи само половината от гласовете, които и предричаха преди парламентарните избори за Върховна Рада. По този начин украинските гласоподаватели изразиха своята подкрепа за партията на президента Порошенко и министър-председателя Яценюк, тоест за  политическите сили, които са на власт от времето на революцията на Майдана „- пише Цита  Aфентрегер на страниците на швейцарския вестник Tagesanzeiger.

По този начин украинския народ „на практика легитимира  преврата в Украйна, който се случи в началото на тази година“, и сега, както подчертава журналистката, „Русия, чието ръководство открито нарича властта в Киев хунта, няма как да пренебрегне този факт.“

„В същото време Порошенко получи много по-малко гласове от очакваното – продължава Affentreger. – Така че, ако на президентските избори през май той получи повече от 50% от гласовете на украинците, то сега той не можа да получи дори 25%, което показва значителна загуба на доверие. „Възможна причина за това е предоставянето на   специален статут за изтока на  Украйна.

Един добър резултат, както с посочва в статията, получи партията на украинския премиер Яценюк, което го прави едновременно полезен и неудобен коалиционен партньор за Порошенко. По време на предизборната си кампания Яценюк,  както и радикалните националисти,  представени в бъдещия парламента с две партии, настояваше за по-строг курс към Москва и проруските сепаратисти. От сега нататък Порошенко, който не получи добър резултат, няма да може да игнорира исканията им.

„Изборите се превърнаха във вот за стабилността в страната, преминала през толкова много сътресения, но дали  ще е и вот за мир, времето ще покаже“, – заключава авторът.

http://www.tagesanzeiger.ch/ausland/europa/Der-Umsturz-ist-praktisch-legitimiert/story/22998010

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *