Световното богатство все по-жестоко се контролира от богаташите

Esh_bogatih640 Проучване: почти половината от световното богатство се  контролира  от една малка група от хора, а  нивото на неравенството в доходите продължава да расте

Най-богатите хора в света, представляващи 1% от населението на света, притежават почти половината от световното богатство, се казва в  доклад, публикуван във вторник от швейцарската банка Credit Suisse. Авторите предупреждават, че нарастващото неравенство може да доведе до глобална рецесия.

„Половината от населението в света притежава по-малко от 1% от световното богатство. За разлика от това, делът на населението на богатите в света е  87% от световното богатство, а процент от най-богатите хора в света притежава 48.2%  от световните активи, „- се казва в изявлението.

Според проучването, човек трябва да има състояние в размер на 3650 $, за да се превърне влезе в списъка на най-богатата половината от населението на Земята. В същото време, за да влезе в 10% от най-богатите хора в света, трябва да има $ 77 000, а в 1% – $ 798 000.

Изводите на изследователите от Credit Suisse бяха подхванати от международната асоциация  Oxfam, която се занимава с преодоляване на проблемите с бедността в света. В началото на годината тя публикува проучване, което показа, че общото  богатство на 85 най-богати хора в света е 1 трилиона щатски долара. Толкова пари владее  най-бедната половина от населението на света.

„Тези цифри са доказателство, че неравенството между хората е извънредно и продължава да расте, и че икономическото възстановяване след финансовата криза е  в полза на богатите. В бедните страни, нарастването на неравенството означава разлика  по отношение на достъпа до образование за децата и различни възможности за получаване на необходимите  за живота  лекарства за лечение на болни хора, „- казва ръководителят на Oxfam за борба с неравенството Emma Siri.

В доклада се отбелязва, че Великобритания е единствената страна от Г -7, която отбелязва увеличение на неравенството сред населението си през  XXI век, а неравенството се е увеличило в много страни извън тази група. От „Г-7“ само във Великобритания се наблюдава увеличение на неравенството през целия период (2000-2014), и само в три страни се увеличава след 2007 г. – във Франция, Италия и Обединеното кралство „- отбелязват анализаторите на  Credit Suisse.

https://publications.credit-suisse.com/tasks/render/file/?fileID=60931FDE-A2D2-F568-B041B58C5EA591A4

 

Източник: Непознато

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *