Лаптопът на Апокалипсиса на джихадистите от „Ислямска държава“

laptop_cover2cropПрез януари 2014 г. след бой в сирийската провинция Идлиб командирът на отряд на умерени бунтовници намира в сградата, от която били прогонени бунтовниците от Ислямска държава, техен лаптоп.

Абу Али демонстрира трофея на  кореспондента на Foreign Policy и му позволява да  копира от твърдия диск всичките 35 347 файлове с обем 146 гигабайта.

След дълги часове изучаване репортерите  стигат  до заключението, че съдържанието на ноутбука не се ограничава до типичните пропагандни материали и инструкциите за джихадисти.

„Документите показват също така, че собственикът на лаптопа самостоятелно е  изучавал използването на биологични оръжия, в подготовка за евентуална атака, която би разтърсила света“ – се отбелязва в статията.

Според документите, лаптопът е принадлежал на  гражданина на Тунис Мохамед С., който се е присъединил  към ИД в Сирия, а преди това е учил химия и физика в два университета в североизточната част на Тунис.

„Още по-тревожно е как той планира да използва своето образование, – пише FP. Лаптопът съдържа документ от  19-страници на арабски език за създаване на биологични оръжия и използване за тази цел на бубонна чума, пренасяна от заразени животни.“

„Основното предимство на биологичните оръжия е ниската им цена, при голям брой потенциални жертви“, – се казва в документа.

Това не е първият опит на джихадистите да се сдобият с  оръжия за масово унищожение. Още  преди атентатите от 11 септември „Ал-Кайда“ в Афганистан експериментира с химически оръжия. Както бе посочено от журналистите,  нищо в документите не сочи, че джихадистите са постигнали някакъв успех в тази насока.

Въпреки това, отбелязва FP, в резултат на бързия напредък в последните месеци на ИД, джихадистите  може да са се сдобили с необходимите им материали:

„Към днешна дата, членовете на джихадистки групи не само се бият на фронтовата линия, те също контролират големи части от Сирия и Ирак.  В момента съществуват опасения, че хора като Мохамед може да работят тихо някъде в тила, например в  Университета на Мосул контролиран от ИД,  или в една от лабораториите на сирийския град Ракка – фактическа столица на групировката -върху създаването на химически или биологични оръжия“.

„Накратко, колкото по-дълго съществува този халифат, толкова по-голяма е вероятността неговите членове с научно минало да измислят нещо ужасяващо – смятат авторите.

В същото време намерените на лаптопа   джихадистки документи не оставят никакво съмнение за смъртоносните амбиции на организацията.“

„Използвайте малки ръчни гранати с вируса, и  ги хвърляйте в затворено пространство, като метро, футболни стадиони или развлекателни центрове – съветва авторът на документа.

Най-добрият начин е да ги хвърляте в непосредствена близост до климатици.  Те също така могат да бъдат използвани в акциите  на атентатори самоубийци.“

Източник: Foreign Policy

http://nepoznato.energetika-bg.com/2014/09/laptopat-na-apokalipsisa-na-dzhihadistite-ot-islyamska-darzhava/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *